Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na dodržování omezení pohybu dohlídne 26 tisíc policistů, kontroly čekají autobusy i vlaky

Dodržování zákazu pohybu obyvatel mezi okresy bude hlídat 26 tisíc policistů. S informací dnes přišla Česká televize, podle které budou policisté hlídkovat také na všech hlavních tazích, včetně dálnic. Kontroly by neměly být pouze namátkové. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v už pátek řekl, že nasazeno může být též až 5000 vojáků. Kontrolám podle něho neuniknou vlaky ani autobusy.

Omezení pohybu přehledně: Kde najdete potvrzení o služební cestě a kam můžete bez obav vyrazit?

Vláda kvůli koronavirové pandemii od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář...

„Není proveditelné, abychom fyzicky uzavřeli všechny komunikace mezi okresy. Nicméně hlídky budou rozmístěny tak, abychom dosáhli účelu opatření a bylo v co nejmenší míře obcházeno,“ potvrdil během víkendu České televizi policejní prezident Jan Švejdar.

Vláda kvůli koronavirové pandemii od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu osob.

Návštěvy příbuzných v okresu podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Vycházky a běh přes den budou od pondělí možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

Základní informace a formuláře ke stažení.

„Ze všech analýz vychází, že pokud chceme snížit mezilidské kontakty, musíme snížit mobilitu, pohyb obyvatel. Po dlouhé debatě jsme se rozhodli, že omezení nastavíme tak, že zakážeme lidem opouštět území okresu. Budeme přesvědčovat občany, aby zůstali na území svého okresu tři týdny a pokud možno jej neopouštěli,“ řekl na tiskové konferenci vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Lidé si podle nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou od pondělí na následující tři týdny pobývat. To znamená, že pokud by se například vydali nejpozději v den účinnosti opatření na chatu, bude nutné následně celou dobu na tomto místě zůstat.

Mezi městskými částmi budou moci lidé přejíždět, platí pro ně stejná pravidla jako v rámci jednoho okresu. Na střídavou péči o dítě se bude vztahovat výjimka ze zákazu, vláda doporučuje při dané cestě mít s sebou rozhodnutí příslušného orgánu o střídavé péči. Účast na svatbě či prohlášení o registrovaném partnerství bude možné jen v rámci okresu, kde daní lidé bydlí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK, Česká televize, Policie ČR,

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Policie ČR, kontrola, omezení pohybu, Jan Hamáček, ČSSD, Česká televize, Jan Švejdar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dodržování omezení pohybu dohlídne 26 tisíc policistů, kontroly čekají autobusy i vlaky  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.