Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Budějcích proběhla kontrola prodeje alkoholu mladistvým

Policisté, strážníci městské policie a pracovníci oddělení sociálně právní ochrany dětí vyrazili v pátek večer do města. Během akce zaměřené na podávání alkoholu mladistvým narazili na několik nezletilců, kteří byli pod vlivem alkoholu. O jarních prázdninách se na kontroly zaměřila i Česká obchodní inspekce, která nedostatky zjistila téměř v každém druhém případě.

V Budějcích proběhl „zátah“ minulý pátek. V centru města před jedním z nočních podniků byl kontrolován sedmnáctiletý mladík, který údajně popíjel alkohol se svým známým na sídlišti Máj. Jeho jméno ani bydliště ale údajně neznal. Orientační dechová zkouška na alkohol u mladíka ukázala výsledek 0,45 promile. 

Kontrola proběhla i v okolí nádraží, kde byla nalezena skupinka osmi podnapilých nezletilců ve věku patnácti až sedmnácti let. Orientační dechová zkouška na alkohol u nich ukázala výsledek od 0,31 až do 1,08 promile. Alkohol jim byl údajně podán zaměstnanci této provozovny.

„Poslední mladistvý pod vlivem alkoholu byl zjištěn v jednom z klubů v centru města. Sedmnáctiletý mladík nadýchal dokonce 2,2 promile. Kdo mu alkohol podal, se však zjistit nepodařilo,“ uvedla tisková mluvčí strážníků Věra Školková

Všemi případy se bude dále zabývat oddělení sociálně právní ochrany dětí českobudějovického magistrátu.

Do akce se o jarních prázdninách zapojila i Česká obchodní inspekce Jihočeského kraje a Vysočiny, která provedla dohromady 13 kontrol. Zaměřila se i na turisticky navštěvované lokality v oblasti Šumavy. Za účasti mladistvých figurantů i v restauračních zařízeních u sjezdovek zjistila nedostatky v 6 případech, což je téměř v každé druhé kontrolované provozovně. Ve 4 případech se jednalo o prodej lahvového nebo točeného piva a ve 2 případech o prodej alkoholického nápoje typu cider.

„Kontroly prokázaly porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Za zjištěná porušení zákona byly zatím uloženy v přestupkovém řízení pokuty v celkové výši 30 tisíc korun. Zbývající případy budou řešeny po skončení kontrol, a to rovněž v rámci přestupkovém řízení,“ uvedla ředitelka inspektorátu České obchodní inspekce Jihočeského kraje a Vysočiny Martina Střihavková.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky alkohol, kontrola, policie, Česká obchodní inspekce, České Budějovice, jarní prázdniny, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích proběhla kontrola prodeje alkoholu mladistvým  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.