Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vladimír Caldr slaví narozeniny. Hokejová legenda dnes vede základní školu

V nejvyšší hokejové soutěži zvládl během třinácti sezon nasázet 185 branek a v reprezentačním dresu odehrál pětaosmdesát utkání. Řeč je o Vladimíru Caldrovi, který dnes slaví dvaašedesáté narozeniny. Ten z velkého hokeje odešel před více než patnácti lety a momentálně je ředitelem českobudějovické základní školy v Grünwaldově ulici.

Rodák z Písku s hokejem začínal na zamrzlém rybníčku v malé jihočeské obci Dobev. Už na základní škole chodil do hokejové třídy a ihned se stal nejlepším střelcem žákovských týmů místního Jitexu. Ještě v dorosteneckém věku přešel do jihočeské metropole.

V sezoně 1976/1977 spolu s Jiřím Lálou vybojoval juniorský reprezentační dres a Budějcích přesídlil do ligové kabiny. Právě na jihu Čech strávil velkou část své kariéry. Díky povedeným výkonům se navíc v roce 1981 poprvé podíval do seniorské hokejové reprezentace. Jeho chvíle, kdy na sebe výrazně upozornil i v reprezentaci, přišla až před světovým šampionátem 1983, kdy mu vyšel duel s Kanadou. Caldr se dočkal nominace na světový šampionát, kde byl jedním ze sedmi nováčků v sestavě. Dal dvě branky a radoval se ze zisku stříbrné medaile.

Rok 2016. Křest knihy Stříbrní mistři autora Miroslava Mayera. Na snímku Vladimír Caldr, Václav Mařík a Norbert Král (zprava)

O rok později se zúčastnil zimních olympijských her v Sarajevu a v roce 1984 už měl při Švédských hokejových hrách na svém dresu kapitánské „céčko“.

Jeho kariéra je spjata především s budějckým klubem. Jednu sezonu odehrál v dresu Jihlavy, kde sloužil vojenskou službu. Po roce 1989 hrál dvě sezóny v nizozemském Amsterdamu, následně vystřídal Hradec Králové, německý Ingolstadt a Tábor a sportovní kariéru zakončil v sezóně 1993/1994 v Českých Budějovicích.

Na začátku ročníku 1999/2000 koučoval Slavii Praha, ale byl po špatném startu z lavičky odvolán a stejný osud jej stihl i při zatím posledním angažmá v Českých Budějovicích v sezoně 2003/2004.

Od té doby je ředitelem základní školy v Grünwaldově ulici v Českých Budějovicích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv redakce | Zdroj HC Motor České Budějovice, encyklopedie.c-budejovice.cz

Štítky České Budějovice, hokej, HC Motor, Vladimír Caldr, základní škola, narozeniny, Madeta Motor České Budějovice, Jitex, Jiří Lála, olympijské hry, Česko, HC Slavia Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Lukášek

No já teda pochybuju,že hrál v Hradci Králové,ale u nás v Jindřichově Hradci hrál za místní Vajgar zcela určitě

Sobota, 28. listopadu 2020, 16:24Odpovědět

Vladimír Caldr slaví narozeniny. Hokejová legenda dnes vede základní školu  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.