Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Začal výlov rybníka Rožmberk, výnos bude pod pětiletým průměrem

Třeboňští rybáři dnes ráno zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Po dvouleté covidové pauze budou součástí doprovodné akce. Letošní výnos z výlovu bude pod pětiletým průměrem, rybáři čekají z Rožmberka 100 tun ryb, meziročně o padesát tun méně.

Lidé si mohou kapry na místě koupit, kilogram za 119 korun. Řekl to předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. V posledních letech před koronavirovou epidemií jezdilo na výlov přes 50 tisíc lidí. Výlov potrvá do 9. října.

„Letošní rok začal ve znamení sucha. V jarních měsících jsme řešili, jestli některé rybníky vůbec nasadíme, aby měla ryba šanci přežít. Nasadili jsme méně kusů a přizpůsobili jsme tomu krmení. Situace se suchem se změnila až v letních měsících, ale to už je pozdě. Má to zásadní vliv na letošní výlov bude podle kontrolních odlovů pod pětiletým průměrem,“ řekl Malecha.

Kilogram kapra rybáři u Rožmberka stejně jako na sádkách v Třeboni prodávají za 119 korun, meziročně o 21 korun dráž. Firmě letos vzrostly náklady na krmiva, hlavně na obiloviny, až o 150 procent. Stouply i ceny paliv a energií. Firma proto už v létě zdražila.

Blíží se výlov rybníka Rožmberk. Policisté varují před zloději

Jihočeští rybáři už v pátek obsadí rybník Rožmberk, kde se uskuteční tradiční výlov. Na akci se chystají také policisté. Ti plánují zvýšený dohled a varují návštěvníky, aby si ve svých vozidlech nenechávali cennosti.

 

Kolem 9:00 bylo na hrázi rybníka přes tisíc lidí a další stále přicházeli. Na výlov dorazila i řada školáků. Loni bylo kvůli covidovému omezení ve stejný čas na místě jen zhruba 30 lidí. Dnešní ráno u Rožmberka bylo mlžné, ani po 9:30 se ještě neobjevilo slunce, teploměr ukazoval 13 stupňů Celsia.

Rožmberk se vypouští a takzvaně strojí 14 dní před výlovem. „Baštýř musí vypustit vodu tak, aby se ryba soustředila do loviště. Musí se odklonit koryto Staré řeky na vedlejší výpust Adolfka, aby nám Lužnice netekla do loviště. Den předem připravují rybáři nářadí, kádě, třídičku a tak, tomu všemu se říká strojení,“ popsal přípravu Malecha. Ryby končí v síti zvané nevod, pak je rybáři třídí podle velikostí a druhů, potom převezou na sádky v Třeboni.

Loni a předloni zrušili rybáři kvůli covidu doprovodný program. Letos bude. Lidé si tak mohou na místě koupit rybí polévku, filety, kapří hranolky nebo řízky třeboňských baštýřek. Pod hrází bude zázemí pro děti včetně možností chytat ryby ze sádky. Lidé také spatří rybářské nářadí a techniku. Malecha vnímá slavnostní výlov jako reklamu řemesla, za první republiky jezdil na výlov Rožmberka i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Nově je u rybníka pro návštěvníky placené parkování, pro osobní auto stokoruna na den.

Cena za parkování
Automobil - 100 korun / den 
Ostatní - 200 korun / den 

Na oblíbenou tradici budou dohlížet také policisté z Jindřichova Hradce, Suchdola nad Lužnicí a Českých Budějovic. „Komunikace v okolí rybníka budou dočasně jednosměrné. Příjezd k rybníku je směřován jako každý rok. Po trase ve směru od Třeboně za železničním přejezdem řidiči odbočí vpravo na obec Lužnice, kdy místo vjezdu k výlovu rybníka bude označeno poutačem. Výjezd vede na hlavní tah a obec Příseka,“ informovala policejní mluvčí Věra Mžiková.

Lidé mohou auta nechat na placeném parkovišti. Platí přísný zákaz parkování vozidel na přilehlých polích, lesních cestách či jinde. „Policie apeluje na všechny majitele automobilů, aby svá vozidla při parkování řádně zabezpečili, a tak snížili riziko možného vykradení. Neméně důležité je dodržovat několik pravidel, které výrazně minimalizují riziko spáchání tohoto protiprávního jednání. Stačí mít pouze na paměti, že auto není trezor a dodržovat pár základních zásad,“ upozornila Mžiková. 

Lidé podle ní nemají nechávat na sedadlech kabelky, kufříky, notebooky ani peneženky. Bezpečné není ani ukládat cennosti do zavazadlového prostoru, zároveň je potřeba zkontrolovat, jestli jsou všechna okna zavřená. 

Z podzimních výlovů 250 rybníků, jež začaly v září a potrvají do poloviny listopadu, čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun ryb, z toho 80 procent kapra. Meziročně to bude asi o 300 tun méně, za což může hlavně jarní sucho. V druhé polovině října ještě třeboňští rybáři vyloví třeba rybníky Velký Tisý a rybník Záblatský.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni. Firma má 100 zaměstnanců, hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, chov, ryby, Rybářství Třeboň, rybník, Rybník Rožmberk, kapr, Třeboň, Tomáš Garrigue Masaryk, Lužnice, První republika, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal výlov rybníka Rožmberk, výnos bude pod pětiletým průměrem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.