Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Dálnice v úseku Ševětín – Borek je otevřená. Od nového roku bude celá jihočeská část D3 zpoplatněna

Ředitelství silnic a dálnic dnes slavnostně otevřelo další úsek dálnice D3. Konkrétně mezi Ševětínem a Borkem. Dálnice je náhradou za stávající silnici I/3, která už nevyhovovala současné dopravě. Stavaři si od nově otevřeného úseku slibují minimální nehodovost.

Téměř sedmdesát kilometrů dálnice si od dnešního dne mohou vychutnat všichni řidiči, kteří pojedou z Budějc směrem na Prahu. Dnes odpoledne totiž ŘSD zprovoznilo další úsek, konkrétně mezi Ševětínem a Borkem. Motoristé tak z dálnice sjedou až u Mezna. Úsek dlouhý 10,7 kilometru chtěl stát původně dokončit v březnu 2020. Na úseku, který se stavěl od března 2017, vyvlastnil stát asi deset pozemků. Je tam 75 stavebních objektů.

„Myslím si, že 10,7 kilometru je významný krok, protože se jedná o ucelený úsek, který dává smysl. Možná teď někteří remcalové uznají, že konečně máme o dost rychlejší dopravu směrem na Prahu. Všichni se těšíme, že vláda splní svůj slib a dokážeme do roku 2024 dostat dálnici až na hranice s Rakouskem. S diskuzemi typu, že některé dálnice jsou úzké, dělají se zbytečně dlouho a nejsou světové, naprosto nesouhlasím,“ řekl při slavnostním otevření radní pro dopravu Jiří Švec.

Stavba stála 1,6 miliardy korun. Od 1. ledna 2020 bude celá jihočeská část D3 zpoplatněna. Celá dálnice D3 z Prahy k hranicím by podle premiéra Andreje Babiše měla být hotová do roku 2028.

Tento úsek D3 je čtvrtý, který stát za poslední dva roky otevřel. „Zprovozněním části mezi Ševětínem a Borkem pomyslně uzavíráme jednu etapu, kdy jsme dokončili dálniční spojení Budějc a Tábora," uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Ve výstavbě pak je dalších 20 kilometrů dále na jih. Letos na jaře začali silničáři stavět obchvat Českých Budějovic. Bude mít dvě části: úsek Hodějovice - Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde jsou náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné ­– Staré Hodějovice za 5,28 miliardy. U části Hodějovice - Třebonín nastala začátkem září změna. Italská firma Salini Impregilo z italsko-slovenského sdružení firem Salini Impregilo a Doprastav, které tento úsek staví, sdružení v podstatě opustila. Obchvat by měl být hotový v létě 2022.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky dálnice D3, otevření, Ševětín – Borek, Českobudějovicko, ŘSD, Ševětín, Borek, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, doprava, Praha, České Budějovice, Andrej Babiš, Mezno, Radek Mátl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Dálnice téměř odnikud nikam. Kamiony stejně v ČB uhnou na I/20, jako uhýbaly dosud. Ve špičce se velice rychle dostanete z města modrých zón (ČB) do jiného města zón (Pha). Alespoň že kraj zdecimoval veřejnou dopravu směrem ČB - Ves. n.L. - Tábor, zejména škodlivé a nebezpečné vlaky, tak dálnici bude plnit místní doprava. Jenže zase tolik aut nepojmou ČB a proto modré zóny. Má někdo platný, pokud možno ne Žemličkovsko Zimolovský recept co s tím? Poz.: Žemličkovsko Zimolovský recept, koncept veřejné dopravy tkvěl v jejím co nejmenším zapojení do krajské infrastruktury, oproti jiným příliš konzervativnivním krajům je to velice neotřelý, novátorský a modernizační posun, obyvatelům odepírat alternativu k nejmodernějšímu dopravnímu prostředku - autu. V mnohem nuznějších Středních Čechách nikdo veřejnou neruší, naopak rozvíjí, provazuje, organizuje návaznosti, zahušťuje spoje a proto jsou asi tak pozadu a s nižšími příjmy:-):-) Nejste holt nějací pražáčci, nebo popražští venkovani, jste hrdými Jihočechy, nepotřebujete aby vám socialisticky někdo přispíval na veřejnou, rádi utrácíte za benál a naftu, parkování, čas strávený v kolonách berete za jistou formu sousedské pospolitosti...

Středa, 11. prosince 2019, 09:02Odpovědět

FOTO: Dálnice v úseku Ševětín – Borek je otevřená. Od nového roku bude celá jihočeská část D3 zpoplatněna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.