Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Plavská ulice je opravená. Během rekonstrukce přibyla u komunikace cyklostezka

Téměř o měsíc dřív se podařilo dokončit rekonstrukci Plavské ulice v Českých Budějovicích. Úsek mezi Novým Roudným a Jaselskou ulicí opravoval kraj spolu s městem od poloviny května. Součástí rekonstrukce bylo také vybudování cyklostezky. Díky tomu je silnice mnohem bezpečnější.

„Všichni, kteří jste tudy jezdili, tak jistě víte, že ta komunikace byla ve špatném stavu. Bylo tady mnoho dopravních nehod a, bohužel, dvě byly i tragické. Rekonstrukcí této komunikace došlo hlavně k jejímu zbezpečnění, a o to nám všem šlo. Pro řidiče to bude určitě velký přínos," řekl dnes ráno za kraj radní pro dopravu Antonín Krák (ČSSD). 

Právě bezpečnost byla jedním z důvodů, proč se kraj spolu s městem do opravy komunikace pustil. Původní úsek byl velice úzký, krajnice se propadaly a pokud se ve stejném místě potkala dvě auta, musela se složitě vyhýbat. Nebezpečná byla komunikace i pro cyklisty. 

Opravený úsek měří něco málo přes jeden kilometr. Silnice byla rozšířena a částečně narovnána a byly vybudovány dělící ostrůvky, a také bezpečnější přechod pro chodce. Kolem původního úseku muselo dojít k vykácení stávajících stromů, které podle kraje vadily v rozhledu a podle dendrologického posudku byly na pokraji své životnosti. Místo nich bylo vysázeno nové stromořadí. 

Kraj vyšly práce na necelých 33 milionů korun. Město, které nechalo vybudovat novou cyklostezku, veřejné osvětlení, chodníky a nové autobusové zastávky, se na projektu podílelo dalšími 10 miliony korun. „Stojíme tady o několik dní dříve, než bylo v plánu a já doufám, že kromě občanů, to ocení hlavně řidiči, cyklisté a chodci,“ řekl za město primátor Jiří Svoboda (ANO).

U slavnostního zprovoznění nechyběl ani nový hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. „Nejsem úplně politik, který miluje stříhání pásek a do určité míry mi přijde nespravedlivé, že tu dnes stojím já, jako nový hejtman. U stavby, která začínala v politické garnituře někoho jiného. Obecně tvrdím, že v jižních Čechách se málo stříhají pásky u dopravních staveb, a to je škoda,“ řekl Kuba (ODS).

Podle něj je třeba, aby se v Jihočeském kraji začaly řešit hlavně obchvaty obcí a měst, které už jsou dlouho připravovány. „Nejde jen o krajské komunikace, ale i o věci, které u nás připravuje Ředitelství silnic a dálnic. Právě tam musí kraj, a to se obecně málo ví, pomáhat a připravovat stavební povolení a spolupracovat. Míst, která akutně potřebují budování dopravních staveb, je spousta. V této chvíli budeme dávat ty základní priority dohromady, abychom je mohli na začátku příštího roku představit. Tak jak jsem slíbil, chci abychom vytvořili portál, kde bude online přístupné a viditelné, v jaké fázi ty obchvaty a připravené stavby jsou. Chci, aby bylo jasně vidět, jak pracujeme,“ dodal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Plavská ulice, rekonstrukce, silnice, cyklostezka, České Budějovice, Roudný, Jihočeský kraj, Martin Kuba, Antonín Krák, ČSSD, Jiří Svoboda, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavská ulice je opravená. Během rekonstrukce přibyla u komunikace cyklostezka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.