Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České dráhy investují do nových vlaků pro jihočeské tratě dvě miliardy korun

Za několik týdnů nasadí České dráhy (ČD) v Jihočeském kraji první z deseti nových souprav RegioPanter. Všech deset souprav bude jezdit po kraji do poloviny roku. Na jihočeských tratích chce národní dopravce na základě smlouvy s Jihočeským krajem investovat do moderních souprav letos a příští rok téměř dvě miliardy korun.

Podle informací z konce loňského roku by mělo deset nových souprav RegioPanter jezdit z Českých Budějovic do Písku, Jindřichova Hradce, na většině spojů do Horního Dvořiště a také do Tábora. V roce 2023 nasadí ČD na trati Tábor - Písek - Strakonice sedm nových motorových souprav.

„Strategií Českých drah do roku 2030 je ve spolupráci s objednavateli dopravní obslužnosti vyměnit velkou část starých vlaků za nové. Jen na jihočeských tratích chceme díky smlouvě s Jihočeským krajem investovat do moderních souprav skoro dvě miliardy korun. První výsledky společné smlouvy na zajištění regionálních spojů poznají cestující už za několik týdnů, kdy v Jihočeském kraji nasadíme první z deseti objednaných jednotek RegioPanter," uvedl v tiskové zprávě náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

První z nových souprav RegioPanter zajistí dopravu v osobních vlacích z Českých Budějovic do Strakonic. V kraji jezdí zatím čtyři nízkopodlažní elektrické soupravy RegioPanter řady 650 se dvěma vagony na trati Strakonice - České Budějovice - České Velenice. Soupravy RegioPanter jsou moderní bezbariérové elektrické jednotky s klimatizací, uvedly ČD. Cestujícím nabízí také wi-fi, zásuvky pro dobíjení elektroniky a místa pro přepravu kočárků a kol. Podle ČD dnešní kontrolní den ve společnosti Škoda Transportation v Plzni potvrdil, že první soupravy se zapojí do provozu už tuto zimu.

Firma Škoda Transportation vlaky RegioPanter stále vylepšuje. „Všechny systémy jsou nové generace, a to jak trakční pohon, který je úspornější a bezpečnější, tak řídicí systém. Podvozky mají vylepšený chod a vlak je pohodlnější," uvedl prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

Společnost Škoda Transportation již získala smlouvy na výrobu více než 250 těchto jednotek pro zákazníky v Česku, na Slovensku, v Litvě a v Lotyšsku. Soupravy pro Jihočeský kraj jsou dvouvozové. Jejich maximální rychlost je 160 kilometrů za hodinu, nabízí 140 míst k sezení a jsou asi 53 metrů dlouhé.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky železnice, České dráhy, Jihočeský kraj, RegioPanter, Škoda Transportation, České Budějovice, Strakonice, Tábor, Písek, Jindřichův Hradec, Horní Dvořiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy investují do nových vlaků pro jihočeské tratě dvě miliardy korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.