Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pěší stezka údolím Lužnice je na seznamu nejlepších v Evropě

Pěší Stezka údolím Lužnice z Plané nad Lužnicí přes Tábor a Bechyni do Týna nad Vltavou se stala díky turistické oblasti Toulava první dálkovou pěší trasou, která bude zařazena na seznam nejlepších stezek v Evropě.

Trasu pod názvem „Stezka údolím Lužnice Toulavou“ byla připravena tak, aby jí byla udělena značka „Stezky špičkové kvality, nejlepší v Evropě“. Na Starém kontinentu je v současnosti 16 takových tras, v České republice to bude úplně první stezka s tímto označením.

Projekt si vyžádal investici 600 tisíc korun, z čehož 480 tisíc tvořila dotace od Jihočeského kraje. „Musím se přiznat, že jsem už na podobné stezce byl v Německu před mnoha lety a říkal jsem si, jak asi bude dlouho trvat, než se dočkáme i v České republice. A podívejte, my ji teď otevíráme právě u nás v jižních Čechách. To je něco úžasného. A to obzvlášť v dnešní době, kdy si začínáme uvědomovat, jak blahodárný vliv má kvalitní využití volného času pro naše zdraví. Všem, kteří se na výlet kolem Lužnice vydají, přeji co nejlepší zážitky,“ uvedl náměstek hejtmanky Zdeněk Dvořák.

Aby mohla evropské označení získat, musí splňovat řadu náležitostí, které zaručí turistovi patřičnou kvalitu. Většina trasy musí jít mimo asfaltové povrchy přírodními pěšinami, po celé délce nabízí přírodní a další atraktivity, člověk tu najde informace o tom, kde se najíst a napít, kde přespat, a také má možnost nechat si převézt svá zavazadla do místa, kde bude nocovat.

„Je to vlastně takové turistické UNESCO. Zkušenosti ze zahraničí přitom ukazují, že právě taková nabídka je nástroj, jak nalákat do regionu turisty, kteří v něm zůstanou delší dobu, nepřehlcují zavedená turistická centra, utratí tam peníze a především prodlouží turistickou sezónu na méně exponované jarní a podzimní měsíce," říká produktový manažer Toulavy Jan Sochor.

Na co se tedy mohou turisté těšit? Na 55 kilometrů dlouhou pěší trasu, která je rozdělena do 4 denních etap. Na trase leží historická města Tábor a Bechyně, zříceniny Příběnice a Dobronice, Stádlecký řetězový most, zámek Koloděje nad Lužnicí, ale především překrásné hluboké údolí Lužnice. Stezka se vine kolem skalních stěn i tunelem ve skále, po starých cestách, které Klub českých turistů s podporou hraběte Harracha stavěl už v roce 1899, kolem mlýnů a peřejí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Reifová

Štítky pěší stezka, Lužnice, turistika, údolí, Evropa, Toulava, Tábor, Bechyně, Týn nad Vltavou, Planá nad Lužnicí, Česko, turistická stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěší stezka údolím Lužnice je na seznamu nejlepších v Evropě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.