Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návštěvníci Národního parku Šumava hazardují se svými životy, vstupují na zamrzlá jezera

Některým návštěvníkům, kteří zavítají do národního parku na Šumavě, nestačí jen chůze po vyznačených trasách, ale často zamíří i do míst, která jsou pro ně velmi nebezpečná. V zimních měsících se jedná především o vodní plochy. Ty se sice mohou tvářit, že jsou zamrzlé, ale opak je pravdou. Vstupem do těchto míst navíc porušují zákon.

Turisté a návštěvníci šumavského národního parku v zimních měsících porušují zákon a hazardují se svými životy. Vstupují totiž na vodní plochy v domnění, že jsou zamrzlé. 

V terénu jsou sice strážci, nemohou být ale všude. Podle mluvčího parku Jana Dvořáka není výjimkou, že na chráněná šumavská jezera a slatinná jezírka vstupují i děti. „Nejhorší je, že neriskují jen dospělí lidé, ale narazili jsme i na stopy od dětí. Rodiče, kteří nechají své ratolesti vstoupit na led, o kterém neví jakou má tloušťku, jsou opravdu blázni a hazardéři,“ uvedl mluvčí Dvořák.

Problém se týká například ledovcových jezer nebo rašelinového jezírka na Chalupské slati. „Všude jsou cedule, které upozorňují na zákaz vstupu. Návštěvníci Národního parku Šumava je ale ignorují. Lidé si neuvědomují, že porušují zákon. Led není pevný a může se stát, že se pod někým proboří,“ dodal mluvčí, který upozornil, že teploty na Šumavě dosahovaly v týdnu téměř 15 stupňů. 

Za porušování pravidel mohou návštěvníci Národního parku Šumava dostat poměrně vysokou pokutu v řádech několika tisíc korun.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky zákon, Národní park Šumava, hazard, pokuty, jezero, Šumava, Jan Dvořák, vodstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Národního parku Šumava hazardují se svými životy, vstupují na zamrzlá jezera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.