Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Firma z Táborska znečistila dva potoky. Inspektoři jí uložili pokutu sto tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí z Českých Budějovic uložili pokutu sto tisíc korun provozovateli zařízení „FONTEA – výroba nealkoholických nápojů – Veselí nad Lužnicí“. Firma je zodpovědná za úniky technologických odpadních vod z dešťové kanalizace do vodních toků Potrubní potok a Bukovský potok, ke kterým došlo v květnu a v červenci loňského roku. Květnovou havárii navíc neoznámila příslušnému Krajskému úřadu Jihočeského kraje a porušila tak zákon o integrované prevenci.

K prvnímu úniku technologických odpadních vod do vod povrchových došlo loni v květnu. „Příčinou byla havarijní situace, kdy byla v kanalizační šachtě porušena celistvost potrubí, které odvádělo odpadní splaškové a technologické vody do níže položené dešťové kanalizace. Odtud znečištěná voda tekla do potoků, nejprve Potrubního a dále do Bukovského,“ řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích.  

V rámci havárie byla překročena maximální povolená hodnota vypouštěného znečištění, která činí maximálně 26 miligramů na litr. Ve vzorcích vod vytékajícího z dešťové kanalizace ale inspektoři naměřili až 367 miligramů chemické spotřeby kyslíku na litr.  

K dalšímu úniku vod pak došlo v červencových dnech při opravách na kanalizačním zařízení. Tentokrát byly maximální povolené hodnoty ukazatelů chemické spotřeby kyslíku a biologické spotřeby kyslíku překročeny ještě výrazněji. 

„Největší problém jsme zjistili u vzorku vody odebrané v Bukovském potoce. Obě havárie měly fatální vliv na život v povrchových vodách obou potoků. Vysoké hodnoty chemické spotřeby kyslíku totiž způsobily v tocích bezkyslíkaté prostředí, v němž se ryby a další vodní živočichové nemohou rozmnožovat a dokonce ani migrovat do jiných vod,“ uvedl Jiráček. K havárii navíc došlo v úseku mezi výpustí z rybníka Horusický velký a Zlatou stokou, respektive řekou Lužnicí, která se nachází ve třetí zóně chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, což inspektoři vyhodnotili jako přitěžující okolnost.  

Společnost se proti rozhodnutí o pokutě neodvolala. Sankce začátkem prosince nabyla právní moci.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto cizp.cz

Štítky ČIŽP, pokuta, České Budějovice, Táborsko, potok, havárie, kanalizace, okres Tábor, Česká inspekce životního prostředí, Bukový potok, Jihočeský kraj, Veselí nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma z Táborska znečistila dva potoky. Inspektoři jí uložili pokutu sto tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.