Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeský vodárenský svaz investuje 120 milionů korun. Chystá obnovu přivaděče surové vody z římovské přehrady

Jihočeský vodárenský svaz letos investuje 120,6 milionu korun, z toho nejvíc na Táborsku. Svaz dlouhodobě připravuje i obnovu sedm kilometrů dlouhého přivaděče surové vody z římovské přehrady do úpravny vody Plav za více než čtvrt miliardy korun.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá na 400 tisíc Jihočechů, více než polovina obyvatel jižních Čech. JVS je největším producentem pitné vody na jihu Čech. Loni jí vyrobil 16,16 milionu metrů krychlových, letos plánuje 16,24 milionu metrů krychlových.

Hlavní letošní investice budou v okrese Tábor. „V prvním pololetí skončí rekonstrukce vodojemu Svatá Anna, která začala na podzim 2018, a začne šestá část stavebních úprav 5,6 kilometrů vodovodu Zlukov - Svatá Anna, v úseku Soběslav - Doubí. Při ní potrubí z azbestocementu, instalované koncem 60. let minulého století, dostane vložku z plastového polyetylenu. To jeho životnost prodlouží o 20 až 30 let," uvedl mediální zástupce JVS Zdeněk Zuntych.

Vznikne i nová část řadu u Libějovic na Strakonicku, opravovat se bude čerpací stanice Hosín, přes níž na Táborsko a Jindřichohradecko ročně proteče přes 4,5 milionu metrů krychlových pitné vody.

Svaz plánuje i projektovou přípravu více než 50 staveb pro další období. Musí zmodernizovat dispečink v úpravně vody Plav, odkud se řídí celá vodárenská soustava. Nejpozději do roku 2021 je nutné udělat revizi podzemní kilometrové štoly ve Straňanech na Českobudějovicku, která přivádí surovou vodu z římovské přehrady do plavské úpravny.

Od roku 2014 chystá JVS obnovu sedm kilometrů dlouhého přivaděče surové vody z přehrady Římov do úpravny vody Plav, za více než čtvrt miliardy korun. Stavba má už platné územní rozhodnutí, svaz dokončuje dokumentaci pro stavební povolení. „Jde o životně důležitou stavbu pro zásobování obyvatel Jihočeského kraje pitnou vodou. Jednání s vlastníky pozemků v zátopovém území řeky Malše jsou velmi komplikovaná," řekl ředitel JVS Antonín Princ.

Na vodárenskou soustavu JVS je napojeno 155 obcí a měst. JVS vznikl v roce 1993, sdružuje 265 obcí a měst a s produkcí kolem 16 milionů metrů krychlových je největším producentem a distributorem pitné vody v kraji. Jeho základem je vodárenská nádrž Římov, úpravna vody Plav, čerpací stanice a 35 vodojemů. Jde o majetek za sedm miliard korun.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky voda, správa, Jihočeský kraj, JVS, přehrada, Plav, pitná voda, okres Tábor, Jihočeský vodárenský svaz, Svatá Anna, Česko, Tábor, Antonín Princ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský vodárenský svaz investuje 120 milionů korun. Chystá obnovu přivaděče surové vody z římovské přehrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.