Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeští hasiči zasahují s Němci a Rakušany nejčastěji u požárů

Jihočeští hasiči rozšířili v posledních letech spolupráci s kolegy z Německa a Rakouska nejen při zásazích, ale i mezi operačními středisky a managementem. Za rok se stane v průměru jedna událost, kdy Jihočeši zasahují v zahraničí, a jeden případ, kdy využijí pomoc z ciziny. Společné zásahy jsou nejčastěji u požárů. Užší je spolupráce v Českých Velenicích nebo Vyšším Brodě a okolí, tam, kde jsou blízko hranice. Řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Posledními zásahy, u kterých spolupracovali čeští a rakouští hasiči, byly v listopadu 2018 požár rodinného domu v Gmündu a v říjnu 2018 únik neznámé látky do řeky Lužnice v Českých Velenicích. Společně zasahují Češi s Rakušany a Němci nejvíce u požárů, v menší míře u dopravních nehod.

„Ve spolupráci s policií se hasiči obou zemí zúčastnili pátrání po pohřešovaných. Výjezd za hranice se řeší stejně jako výjezd v Česku. Není zvláště vyčíslován a druhé straně účtován. Jedná se o vzájemnou pomoc,“ uvedla mluvčí. Česká republika má s každým okolním státem uzavřenou mezinárodní smlouvu o spolupráci a vzájemné pomoci. Některé obce jako Vyšší Brod nebo České Velenice mají navíc ještě upřesňující smlouvou.

Každý měsíc zkouší operační střediska v Českých Budějovicích, rakouském Linci a Tullnu spojení. S rakouskými a německými kolegy organizují jihočeští hasiči společná cvičení a výcviky, zaměřené na požáry a pátrání. Spolupráce, jak řekla mluvčí, je výhodná, protože se zajistí dostatek sil a prostředků i v příhraničí. Jihočeští hasiči ale neevidují zásah v jižních Čechách, kde by účast zahraničních jednotek byla zásadní.

Společné aktivity vyvíjejí hasiči po celém kraji. „V některých oblastech je ale spolupráce logicky užší. V Českých Velenicích, kde je město rozděleno řekou napůl, dále je spolupráce aktivní na Vyšebrodsku,“ řekla Matějů.

Jihočeští hasiči měli v loňském roce 9 232 zásahů. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje zaměstnává zhruba 700 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Rakousko, Německo, hasiči, Jihočeský kraj, požár, Vyšší Brod, Česko, Schwäbisch Gmünd, Lužnice, Hasičský záchranný sbor, Linec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hasiči zasahují s Němci a Rakušany nejčastěji u požárů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.