Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcké letiště bude podle průzkumu ztrátové. Zájem o provoz projevila jediná společnost

Z více než 170 oslovených společností projevila zájem o provoz budějckého letiště jen jedna. Podle jihočeské ODS je to navíc stejná společnost, která se o letiště měla zajímat už minulý rok. Informace vyplývají z průzkumu, který si nechal zpracovat Jihočeský kraj. Dokument mimo jiné také upozorňuje na to, že provoz letiště bude dlouhodobě ztrátový.

Pomoc s hledáním strategického partnera zajistila Jihočeskému kraji Česká spořitelna a společnost Havel & Partners. Vypracování dokumentu k průzkumu trhu potencionálních strategických partnerů stálo kraj 1,4 milionu korun. Výsledky průzkumu ale nejsou úplně optimistické. „Už jen když ten materiál otevřete, tak se zde píše, že provoz letiště bude dlouhodobě ztrátový,“ upozorňuje na úvod průzkumu opoziční zastupitel Martin Kuba (ODS).

Na prvních stránkách se také píše, že lokalita letiště je sice investorsky zajímavá z hlediska blízkosti k Českým Budějovicím a propojení na dopravní infrastrukturu, nelze ale očekávat, že by kterýkoli investor dosahoval provozního zisku z provozu letiště v horizontu následujících 20 až 30 let. „Ztrátu z provozu letiště bude každý z potencionálních investorů dotovat z jiných podnikatelských aktivit v areálu letiště,“ píše se v dokumentu.

Podle náměstka hejtmanky Josefa Knota nemohou zmiňovaná zjištění jednání s potencionálními partnery ohrozit. „Naopak. Zájemci jsou si vědomi toho, že letiště bude ztrátové. Důležitou součástí jsou ale také pozemky, které se kolem letiště nacházejí a jsou natolik bonitní, že by měly vykompenzovat ztrátu, která z letiště bude. Proto by to mělo být nabízeno jako celek,“ komentoval.

Martin Kuba na tiskové konferenci kritizoval také samotný postup Jihočeského kraje. „Strategický partner se měl začít hledat dřív, než se začalo stavět. Pokud by byl u tohoto procesu od samého začátku, řekl by, co se má přesně dělat,“ uvedl.

Zájem projevila jen jedna společnost

Kromě ne příliš příznivého stanoviska zpracovatele upozornila ODS také na to, že zájem o provozování letiště v Plané je nízký. Osloveno bylo podle dokumentu přes 170 společností. Vážný zájem o spolupráci ale projevily jen tři z nich.

Podle Knota je to ale způsobeno tím, že možní partneři zatím nemají „na co reagovat“. „Dokud nebude vypsáno seriózní výběrové řízení, není jasné, jaké budou jeho přesné podmínky, a není tedy možné začínat nějakou debatu,“ uvedl.

Třemi zmiňovanými společnostmi jsou VGP Park, CPI Group a společnost Accolade. Poslední jmenovaná společnost podala jako jediná takzvanou indikativní nabídku. Podle Kuby jde navíc o společnost, která o provozování letiště projevila zájem už minulý rok.

„Společnost Accolade má zkušenosti s letectvím, což je určitě dobře. Zbylé dvě společnosti jsou ale ještě většími hráči, takže bych se úplně nesoustředil jen na tuto jednu společnost,“ reagoval Knot.

Jestli se kraj rozhodne pro vstup strategického partnera do jihočeského letiště ale zatím není jasné. Na konci minulého týdne byl dokument odprezentován zástupcům politických klubů a členům rady kraje. „Teď bychom si měli říct, jestli vypíšeme záměr na vstup strategického partnera. Vypracuje se materiál, který posoudí pracovní skupina, a pokud bude panovat shoda, půjde ke schválení do zastupitelstva,“ uvedl Knot s tím, že tento materiál by mohl být hotový zhruba do měsíce.

Budějce chtějí svůj podíl stále prodat

Do konce března by mělo být také jasno ohledně ceny padesátiprocentního podílu, který v akciové společnosti vlastní město. To chce svou část letiště prodat kraji. „Po nacenění zahájíme jednání s krajem,“ řekl primátor Budějc Jiří Svoboda.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Letiště České Budějovice, Jihočeský kraj, průzkum, Accolade, letiště, ODS, Josef Knot, Martin Kuba, materiál, Česká spořitelna, HAVEL & PARTNERS s.r.o., advokátní kancelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké letiště bude podle průzkumu ztrátové. Zájem o provoz projevila jediná společnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.