Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V budějcké Solnici se sůl skladovala jen pár let. Historie objektu trvá téměř 500 let

Historická budova v centru Českých Budějovic, která letos získala titul Památka roku, sice nese název Solnice, jako sklad soli fungovala ale jen epizodně. Původně sloužila jako sýpka na obilí a následně jako zbrojnice. Vysoký dům, který patří mezi nejstarší objekty ve městě, nyní funguje druhým rokem jako restaurace a je součástí minipivovaru, jehož pivo se zde prodává.

Historie objektu trvá téměř 500 let. „Stavba pochází z roku 1531. Stavěl ji městský stavitel mistr Jakub. Souviselo to s tím, že v té době České Budějovice rozšiřovaly svůj majetek a tím pádem i zemědělské plochy. Tím rostlo i množství úrody, která byla sklizena a musela být někde uskladněna," řekl k objektu Solnice historik okresního archivu Daniel Kovář.

Kvůli původnímu záměru má podle něj budova dodnes například minimum oken. Všechna jsou navíc malá a původně byla větrací. „Bylo to kvůli tomu, aby se dovnitř nedostali zloději a také oheň," uvedl historik. Připomněl, že vedle stojící klášter několikrát požár zasáhl, Solnici však nijak nepoškodil.

Změny majitelů

Ze sýpky se následně stala zbrojnice a na začátku 19. století se na čas změnila ve sklad soli. Dům potom skončil v soukromém vlastnictví a po únoru 1948 ho zabral stát. Za socialismu dům mimo jiné fungoval jako sklad smíšeného zboží. V posledních letech byl prakticky nevyužívaný, až loni na jaře v něm začala fungovat restaurace Solnice.

„Hledali jsme nějaký vhodný prostor a naskytla se nám tato příležitost," uvedl Václav Študlar ze společnosti Salinum, která Solnici vlastní. Rekonstrukce trvala několik měsíců a stála desítky milion korun. Historické prvky domu noví majitelé ale zachovali. Důkazem jsou například masivní dřevěné trámy, které tvoří dominantní část interiéru. „Některé z nich jsou původní z 16. století. Některé samozřejmě byly poškozené a museli jsme je obnovit. Ale celkově jsme přistupovali k rekonstrukci s velkým respektem k tomuto místu," řekl Študlar.

Obnovu Solnice ocenila řada subjektů. Vedle titulu Památky roku od Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska získala například i cenu od města České Budějovice.

Autoři | Foto

Štítky Solnice, historie, sůl, sklad, České Budějovice, dům, Daniel Kovář, Únor 1948, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budějcké Solnici se sůl skladovala jen pár let. Historie objektu trvá téměř 500 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.