Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstrukce Horního zámku Vimperk je téměr u konce. Lidem se otevře v květnu

Rok a půl trvající stavební práce na Horním zámku ve Vimperku jsou téměř hotovy. Ztrouchnivělá okna, zničené podlahy a nefunkční elektrické rozvody jsou minulostí a zámek se může pochlubit zcela novým, opraveným interiérem. Do něj se teď budou instalovat prohlídkové trasy a expozice vimperského muzea.

Oprava zámku začala v úterý 26. března 2019. O rok a půl později je téměř hotovo. „Když na zámek nastupovali dělníci, byl zdevastovanou památkou se ztrouchnivělými okny, podlahami napadenými dřevomorkou a nefunkčními elektrickými rozvody. Nyní je velká část interiérů zcela k nepoznání, místnosti voní dřevem a vápennými omítkami, cenné výmalby a stropy prošly restaurováním," popsal kastelán zámku Vojtěch Brož.

Návštěvníci se budou moci potěšit na tři opravené nádvorní fasády, čeká je zbrusu nové návštěvnické zázemí, prohlídková trasa s restaurovaným záklopovým stropem ze 17. století nebo nová rozsáhlá expozice Muzea Vimperska. Stavební práce zahrnovaly i mnoho oprav, které návštěvník sice nevidí, přesto jsou pro zámek a jeho provoz zásadní – přeložení vodovodních a kanalizačních sítí, nové rozvody elektřiny nebo sanaci dřevomorky,“ vysvětluje Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy v Českých Budějovicích. Na opravu získal Národní památkový ústav přes 110 milionů korun z nichž 85 % pokryla EU.

Ukončením stavební činnosti však práce na zámku nekončí. V místnostech již nyní probíhá instalace vybavení muzea, z restaurování se postupně navrací desítky předmětů, chystá se stěhování mobiliáře na prohlídkovou trasu. Tu si budou od 1. května 2021 moct prohlédnout první návštěvníci.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv státního zámku Vimperk

Štítky zámek, Vimperk, oprava, památka, muzeum, rozvod, Evropská unie, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bozena Bahenska

Už se těším na prohlidku

Pátek, 30. října 2020, 09:50Odpovědět

Rekonstrukce Horního zámku Vimperk je téměr u konce. Lidem se otevře v květnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.