Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do škol se vrací další děti v režimu rotace, začínají také konzultace

Do školních lavic se dnes může vrátit další skupina žáků v režimu rotační výuky. Jde o druhou část dětí prvního stupně základních škol a posledního ročníku mateřských škol. Nově také mohou začít chodit do škol studenti závěrečných ročníků středních škol, kteří jsou ohroženi neúspěchem. Ti mohou docházet na konzultace ve skupinách maximálně do šesti lidí.

Rotační výuka začala před týdnem. Na rozhodnutí škol bylo, které ročníky půjdou jako první. Nyní se žáci ve školách vymění.V pondělí a ve čtvrtek se ve školách povinně testuje neinvazivními antigenními samotesty na covid-19. Netýká se to těch, kteří v posledních 90 dnech covid-19 prodělali, nebo jsou proti nemoci očkováni. Z 610 tisíc testů provedených minulý týden bylo pozitivních 302, tedy asi 0,6 promile.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) minulý týden uvedl, že prioritou pro případné další uvolnění protiepidemických opatření budou nadále školy.

Ve SŠ mohou být ode dneška skupinové konzultace do šesti žáků

Studenti závěrečných ročníků středních škol a středoškoláci ohrožení školním neúspěchem mohou dnes začít chodit na konzultace ve skupinách do šesti lidí. Dosud mohly využívat jen konzultací individuálních. Doučování ve skupinách využijí zřejmě hlavně pro přípravu na odborné praktické zkoušky. Organizace konzultací a zájem žáků se ve školách budou lišit. Zatímco někde budou moct ve skupinách do školy víckrát týdně, jinde vůbec. Ředitelé doufají, že vláda už brzo povolí prezenční praktické vyučování.

Možnost skupinových konzultací schválil kabinet před týdnem. Původně od dnešního dne avizoval návrat středoškoláků k praktické výuce, ale na doporučení epidemiologů to vláda odložila. Minulé pondělí se školy otevřely pro rotační výuku žáků prvního stupně nebo školky pro předškoláky. Za možný termín návratu dalších skupin dětí do lavic označil premiér Andrej Babiš (ANO) 26. duben. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) datum nepotvrdil a řekl, že priority pro další rozvolňování zatím nejsou sestaveny. Podle premiéra má nicméně další postup při otvírání škol dnes projednat vláda a rada pro zdravotní rizika.

Skupinové konzultace budou podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka nabízet zejména ty školy, kde měli žáci už dříve individuální prezenční konzultace. Budou zřejmě hlavně ve středních odborných školách. Na gymnáziích se podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové moc velký zájem studentů o doučování nečeká.

Podle zástupců škol chybí žákům nyní nejvíc praktická výuka, která se na rozdíl od všeobecných teoretických předmětů nedá nahradit na dálku. Ode dneška se přitom mohou konat praktické maturitní zkoušky, jejichž období kvůli epidemii covidu-19 potrvá i přes léto. Školy mohly jejich termíny posunout do 27. srpna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky školy, střední školy, základní školy, mateřské školy, děti, výuka, rotační výuka, COVID-19, ANO 2011, Petr Arenberger, vláda, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol se vrací další děti v režimu rotace, začínají také konzultace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.