Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Příprava výstavní sezóny v Alšově jihočeské galerii je v plném proudu

PR článek

Alšova jihočeská galerie ani v době „covidové“ nezahálí a příprava výstavních projektů je v plném proudu. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy jak v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou, tak v nově zrekonstruovaných prostorech Wortnerova domu v Českých Budějovicích.

Severní vítr je krutý a Ozvěny

Wortnerův dům v Českých Budějovicích nabízí dvě výstavy najednou. První z nich je projekt s názvem Severní vítr je krutý, který představí průřez tvorbou současného umělce Jaroslava Valečky. Kurátorem výstavy je historik umění Adam Hnojil. Jaroslav Valečka se narodil v roce 1972 v Praze a absolvoval pražskou Akademii výtvarných umění v ateliéru Jiřího Sopka. Autor se věnuje tradiční malbě a jeho tvorbě dominují fantazijní náměty. Charakteristickým projevem je krajinomalba s posunutými významy. Většina jeho prací vznikla pod vlivem prožitých událostí v Sudetech. Autor jim výtvarným zpracováním dodává specifickou symbolickou poetiku, jež umožňuje svým nejednoznačným vyzněním divákovi vstoupit do děje.

Druhá výstava, jejímž kurátorem je David Kubec, nese názvem Ozvěny a představí tvorbu českých klasiků ze sbírek AJG. Návštěvníci zde uvidí díla známých autorů, jako jsou Alén Diviš, Alois Boháč, Jan Zrzavý, Emil Filla, Antonín Slavíček, Kamil Lhoták, Josef Lada, Maxmilián Pirner, Jan Konůpek, Rudolf Kremlička, Jan Preisler, Mikuláš Medek, Joža Uprka, Julius Mařák a mnoho dalších. Výstava nabídne srovnání s tvorbou Jaroslava Valečky a autorů, kterými byl v počátcích své malířské kariéry ovlivněn a rozšíří expozici o další inspirační zdroje. Instalace je zároveň věnována i následným stylistickým a žánrovým východiskům. Doplňuje představu o charakteru expresivní malířské zkratky směřující k jasnému obrazovému sdělení. Obě výstavy budou k vidění až do 22. srpna 2021.

Významná kolekce ruského avantgardního umění

Událostí roku pak bezpochyby bude výstava Malevič – Rodčeno – Kandinskij a ruská avantgarda, která se bude od 1. května konat v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou. Prezentována bude významná kolekce ruského avantgardního umění pocházející ze sbírky Muzea umění v Jakatěrinburgu. Poprvé byla celá sbírka prezentována v maďarské Budapešti v roce 2016. Unikátní kolekce byla ve své době budována za účelem mapovat avantgardní tendence v Rusku v letech 1910-1920. Výstava je proto i dnes v AJG představena především jako zajímavý kulturně-historický celek.

Návštěvník spatří výběr 36 děl dnes legendárních ruských skupin Kárový spodek a Oslí ocas. Plejádě dominují např. Michail Larionov, Natalia Gončarovová, Piotr Končalovskij, Aristarch Lentulov, Ilja Maškov, Alexander Kuprin, Alexander Osmerkin, Robert Falk, Vasilij Kandinskij, Kazimir Malevič nebo Alexander Rodčenko. Všichni výše jmenovaní autoři jsou zastoupeni na výstavě v těch nejlepších ukázkách. Expozice je zároveň malými dějinami ruské avantgardy, které ještě nikdy nebyly po roce 1989 v České republice v takové kvalitě představeny. Výstava bude k vidění až do 1. srpna 2021.

Alšova jihočeská galerie se těší na vaši návštěvu. Více informací na www.ajg.cz.


Termíny výstav se mohou v důsledku rozhodnutí vlády ČR změnit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv AJG

Štítky Alšova jihočeský galerie, výstavy, umění, výstava, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Jaroslav Valečka, České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, Vasilij Kandinskij, Kazimir Malevič, Jiří Sopko, Akademie výtvarných umění v Praze, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příprava výstavní sezóny v Alšově jihočeské galerii je v plném proudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.