Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prodejci v Krumlově žádali o změnu názvu vánočních trhů. Radnice to odmítla

Radní Českého Krumlova na svém jednání řešili návrh pořadatelů přejmenovat vánoční trh na farmářský. Radnice tomu nakonec nevyhověla. Už jen ze solidarity ke zdravotníkům město nechce přispívat ke zhoršování epidemie obcházením nařízení, vzkázal starosta.

Město Český Krumlov dostalo od organizátorů adventního trhu na náměstí Svornosti žádost o změnu režimu na farmářský trh. Věc projednávali radní. Po konzultaci s krizovým štábem či vedením nemocnice Český Krumlov ale zástupci města návrh neschválili. Důvodem je epidemická situace. 

„Jakkoli můžeme chápat a soucítit se svízelnou situací prodejců na trhu a rozčarování lidí, kteří si chtějí na trzích užít předvánoční čas, tak porušovat vládní nařízení nemůžeme,“ uvedl starosta Dalibor Carda (STAN).

Není to legální postup, myslí si město

„V českokrumlovské nemocnici je kritická personální situace a stejně na hraně je i snižující se počet volných lůžek. Už jen ze solidarity k lékařům a sestrám nechceme přispívat ke zhoršování epidemie tím, že obejdeme zákaz a trh povolíme,“ vysvětlil. 

Podle města navíc přejmenování nelze chápat jako legální postup. „Podstatná je definice vánočních a adventních trhů, tj. že se jedná o trhy příležitostně zřízené pro předvánoční období,“ sdělila mluvčí města Petra Nestávalová

„Tuto definici přesně splňuje adventní trh v Českém Krumlově. Je zřizován jen pro předvánoční období, a nikoliv pro jiné období v jiné části roku. Tudíž přejmenování tohoto trhu nijak neřeší vládní zákaz, není podstatný název, ale období, v kterém se má konat,“ dodal starosta.

Sdružení cestovního ruchu, které návrh podalo, rozhodnutí města respektuje. „Oslovili jsme radní našeho města, zda by bylo možné změnit status trhu v Českém Krumlově a trhovci mohli otevřít. Chtěli jsme občanům nabídnout tradiční adventní zboží, teplé nealkoholické nápoje a další drobnosti, a to s dodržením všech předepsaných opatření,“ popsal za sdružení Martin Lobík.

V Táboře ruší část programu

„Jsme přesvědčeni, že vliv na epidemiologickou situaci v Českém Krumlově by to mělo menší, než otevřená nákupní centra, sportovní utkání, kina a tak dále,“ dodal Lobík a vzkázal, že sdružení rozhodnutí plně respektuje. 

Trhy řešili také v Táboře. I tam část adventního programu zrušili, některé akce podle radnice zůstávají. „Zažít vánoční atmosféru mohou lidé od tohoto týdne na náměstí T. G. Masaryka před zemědělskou školou. Ve zdejších adventních domečcích budou ke koupi například vánoční stromky, jmelí, chvojí, adventní věnce, keramika, šperky, svíčky, sirupy a produkty z včelího medu a vosku. Stánky budou mít otevřeno denně od 11:00 do 18:00 až do čtvrtka 23. prosince 2021,“ uvedl mluvčí radnice Luboš Dvořák

Město odmítlo přejmenování staročeského vánočního trhu, který se koná v polovině prosince. Tato akce letos nebude. „Na náš staročeský trh chodí opravdu velké množství lidí, navštěvuje ho tisíc až dva tisíce lidí. Jedná se skutečně o vánoční trh, žádný farmářský. Kdybychom trh přejmenovali, jak nás k tomu lidé vyzývají, jednalo by se o regulérní obcházení zákona, a to si nemůžeme dovolit. Bylo by to přezírání protiepidemických opatření,“ vysvětlila Radka Šimková, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu. Další podrobnosti a informace ke kulturnímu programu najdou lidé na webu visittabor.eu. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Český Krumlov, advent, trhy, vánoce, prodej, město, jižní čechy, Tábor, vánoční trhy, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Starostové a nezávislí, Tomáš Garrigue Masaryk, Luboš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodejci v Krumlově žádali o změnu názvu vánočních trhů. Radnice to odmítla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.