Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Jakou hodnotu má "produkt" Český fotbal?

Zatímco část fotbalové veřejnosti volá po větších částkách za televizní práva, sundávají se před stadionem Plzně fanouškům v dešti boty. Tuzemský fotbal čeká ještě dlouhá cesta. Zlepšení kultury na stadionech a dlouhodobá a kontinuální práce na všech úrovních ale mohou přispět k tomu, že hodnota tohoto "produktu" poroste.

Český fotbal zaznamenal v uplynulých letech řadu úspěchů. Na klubové úrovni dělají fanouškům radost fotbalisté Slavie či Plzně, reprezentace vybojovala na evropském šampionátu čtvrtfinále a do top lig zamířilo několik českých zástupců. Vedení fotbalové asociace se dočkalo velkých změn.

K příliš velkému optimismu ale mnoho důvodů stále nemáme. Minulý týden byl toho důkazem. Odstartoval to bývalý fotbalista a stávající komentátor Luděk Zelenka, když v přímém přenosu označil fanynky Kolína nad Rýnem tmavé pleti jako "Typický Němky.", což lze považovat přinejmenším za do nebe volající ostudu. 

Krasojízda pokračovala nedělním šlágrem mezi domácí Plzní a pražskou Slavií. Po utkání bylo témat ke konverzaci hned několik, většina z nich se však netýkala předvedené hry. Ještě dlouho se bude mluvit o tom, jak si hostující fanoušci museli sundat boty před vstupem na stadion.

Na stížnosti části veřejnosti reagovala Viktoria Plzeň vysvětlením, že jde na základě předchozích zkušeností o vysoce rizikové utkání. Podle klubu to není výjimečný postup v Česku ani v zahraničí. Důkazem nejistoty nad tímto tvrzením ale může být například rozpor v názorech mezi Vladimírem Šmicerem a Davidem Limberským v pořadu O2 TV Sport Tiki-Taka. Fanoušci nakonec místo výkonů obou týmů řešili řadu sporných situací, na které ve vláknu upozornil jeden z twitterových účtů. 

Aby toho nebylo málo, ukázalo se, že při prošetřování rozsáhlé korupční aféry došlo také na Slavii a jejího sportovního ředitele Jiřího Bílka. Etická komise podle serveru iDnes.cz zahájila řízení s klubem i s Bílkem kvůli podezření z narušení regulérnosti dvou utkání v třetí lize. Věc se má týkat zápasů z podzimu roku 2019.

Kromě tuzemských komentátorů a jednotlivých klubů mají před sebou kus práce také rozhodčí. Ti v letošní sezoně rozdávají červené karty jako na běžícím páse s ušlechtilým cílem chránit hráče před surovými zákroky. V nastaveném metru je ale potřeba pokračovat dlouhodobě a hlavně jednotlivá rozhodnutí pravidelně komunikovat s fotbalovou veřejností. 

Předseda představenstva pražské Slavie Jaroslav Tvrdík volá po vyšších částkách za televizní práva. I když by si to autor těchto řádků přál, musí ho výše uvedené nutit k úvahám, zda je tento požadavek opodstatněný. 

Tuzemský fotbal nedisponuje infrastrukturou ani finančními podmínkami, které nabízí například Polsko. Abychom se v tomto ohledu posunuli, musí přiložit ruku k dílu úplně všichni. Fotbalovou kulturu posouvají hráči, fanoušci, kluby, rozhodčí i všechna patra tuzemského svazu. Pouze s přičiněním všech poroste hodnota i kvalita tohoto našeho "produktu".

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky fotbal, česko, komentář, FC Viktoria Plzeň, SK Slavia Praha, Jiří Bílek, 1. FC Köln, Luděk Zelenka, Vladimír Šmicer, David Limberský, Jaroslav Tvrdík, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Jakou hodnotu má "produkt" Český fotbal?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.