Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Sanatorium, o kterém možná nevíte

Vážení přátelé, od mojí maminky jsem dostal informaci, kterou kdysi dávno slyšela, že dědeček její spolužačky Liby Říhů byl MUDr. Jindřich Říha, známý budějovický porodník, který vlastnil Říhárnu. Zajímavá byla i další vzpomínka mojí maminky, a to na návštěvu u Liby doma. Velmi na ni jako desetiletou dívku zapůsobilo, v jak krásné vile spolužačka bydlela.

Samozřejmě, že jsem se vším svěřil Milanovi a začalo pátrání. V celém příběhu již od začátku bylo podezřelé, že MUDr. Jindřich Říha byl německé národnosti a velmi často se psal jako MUDr. Heinrich Riha. Že by nebyla po druhé světové válce celá rodina odsunuta?

Umístění vily bylo v paměti mojí maminky také nejasné. Jistý byl pouze obdélník ohraničený horním areálem nemocnice, řekou Vltavou, ulicí Boženy Němcové a fotbalovým stadionem. Po několika návštěvách uvedené oblasti, drzým zvoněním na zvonky a vyptávání se, jsme se dostali ke správnému domu. A následovalo zklamání. Paní Libuše Říhová již bohužel zemřela a její dědeček nebyl MUDr. Jindřich Říha. Stopa byla lichá.

Říhárna je rohový dům, který stojí v ulici U Tří lvů a okolo něho protéká Mlýnská stoka. Dům samotný je zajímavý skleněným tubusem. Několikrát jsem slyšel, že tam byly sluneční lázně a pacienti se v tubusu opalovali. Nebylo tomu tak. V tubusu byly umístěny operační sály, které byly prosvětlovány právě tubusovými okny. Dokonce existují i pamětníci, kteří si pamatují zrcadla, která toto světlo uvnitř budovy rozváděla, aby osvětlení bylo rovnoměrné. Že o služby MUDr. Říhy byl zájem, vypovídá i to, že sály byly celkem dva. Pacienti si mohli také zvolit ošetřujícího lékaře.

V inzerátech, které jsou součástí tohoto článku, můžete číst, že v sanatoriu se kromě porodnictví prováděly i procedury jako Diathermie, Tonisátor, Osram-Vitalux lampa a další služby. Snažil jsem se proniknout, co které procedury znamenají, ale ač absolvent elektrotechnické školy, ztrácel jsem se ve vysokofrekvenčním a nízkofrekvenčním záření. Jediné, co jsem pochopil, byly elektrické žárové lázně. Název zní učeně, ale princip žárových lázní byl jednoduchý. Do bedýnky byly nainstalovány žárovky a pacient strčil do tohoto boxu ruku nebo nohu a nechal si prohřívat končetinu teplem ze žárovek.

Snažili jsme se najít více informací o dalších životních osudech pana doktora. Moc úspěšní jsme nebyli, jediné vodítko nám poskytl server Kohoutí kříž (kohoutikriz.org). Zde jsme objevili krátký text, že Dr. Heinrich Riha zemřel 1. února 1952 v tehdejším západním Německu ve věku 78 let.

Milí čtenáři, budeme vděčni za každou novou informaci o MUDr. Jindřichovi Říhovi a jeho rodině. Přeci jen pan doktor ve svém sanatoriu „odrodil“ velké množství Budějovičáků.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, Jindřich Říha, Milan Binder, dům, druhá světová válka, lázně, Božena Němcová, Vltava, Západní Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Sanatorium, o kterém možná nevíte  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.