Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Rudolfovská, 9. května 1945

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko snímku, který mu zaslal Vladimír Kos. Fotografie z roku 1945 zachycuje "neobvyklý dopravní ruch na Rudolfovské třídě". Co přesně se tam dělo? To se dozvíte v dnešním textu Jana Schinka.

Na snímku ze dne 9. května 1945 z digitálního archivu Vladimíra Kose, Třeboň, zachytil tehdy fotograf neobvyklý dopravní ruch na Rudolfovské třídě. Vlevo koňský povoz s německými vojáky zahýbá do ulice Na Sadech. Zřejmě hodlají přes Mariánské náměstí a Dlouhý most dostat se na „dálnici“ k letišti a pokračovat směr Vrábče, kde za kopcem už byli Američané. Podle svědectví z Vrábče meškali Američané v hospodě u zastávky a hráli tam fotbal. Pamětnice jako malá holka se na to dívala, přitom jí míč náhodně přistál na hlavě, dostala pak čokoládu.

Němci to ale nestihli. Fanaticky naprosto zbytečně ještě někteří stříleli po lidech. Důstojníci štábu a gestapo utekli už o den dříve a navíc automobily. Na snímku v popředí jede zase potah směrem k poště. To byla jiná úniková cesta k Američanům na Kamenný Újezd a Kaplici. Vpravo jede Rudolfovskou opačným směrem k viaduktu náklaďák s plně obsazenou korbou.

Podle toho, že slunce svítí na pravou stranu Rudolfovské, bylo v čase pořízení snímku pozdní odpoledne. Vladimír Kos: „Myslím, že foto je dělané tak v 17.30 hod.“ Možná o něco dříve, protože na náměstí přijela Rudá armády kolem 18. hodiny. Městský rozhlas hlásil, že katastr města dosáhla právě v 17.30 hod., což bylo v Novém Vrátě na rozcestí do Hlinska, kde stávala socha sv. Jana Nepomuckého. Jiné svědectví je, že teprve jela z Rudolfova do Starého Vráta. Mohla to být v předstihu hlídka.

Vysvětlení znalce Vladimíra Kose ke snímku: „No, já myslím, že je to 9. května 1945. Ti Němci, co přijíždějí s povozy jsou už beze zbraní a jsou to opozdilci, které před sebou postupující Rudá armád (dále RA) tlačí. Tihle už se do amerického zajetí nedostanou a je jen otázkou času, tak hodiny, kdy budou zajati RA.

Vpravo na náklaďáku se asi moc neslaví. Posádka na korbě určitě nemá důvod. Všimněte si, že jeden člověk má na zádech křídou, nebo vápnem, hákový kříž a další má na zádech jakýsi obrázek, možná Hitlera. To revoluční garda veze místní Němce a kolaboranty a takto je označila. Ta situace na fotce je dost absurdní, němečtí vojáci, kteří přijíždějí okolo, vůbec nejeví zájem svým soukmenovcům pomoci. To by se 8. května 1945 nemohlo stát.“

Náklaďák vezoucí na korbě kolaboranty by mohl jet do Pětidomí, kde ve směru Suché Vrbné vlevo byl sběrný tábor, který byl ale zařízen později, určitě ne hned odpoledne 9. května 1945. Je možné i to, že náklaďák jezdil městem, aby si každý mohl kolaboranty prohlédnout a zapamatovat. Jiný sběrný tábor byl na Plavské.

Kromě toho, že snímek ukazuje újezd německých vojáků a pojezd kolaborantů, jsou vpravo vidět tři domy, které již neexistují. Zcela vpravo je část domu na rohu Sadů, kde od roku 1895 měl Václav Průša zasilatelství a povoznictví. Léta bývala dole snad poslední mlékárna, kde se nalévalo do konviček. Potom Levné zboží.

Další dům vlevo byl Traxlerů. Od roku 1901 obchod suken a módních látek. V roce 1926 měli obchod ve Sterneckovce. Ve třetím domě byl Karel Vaněk, závod mechanický a elektrotechnický. Za socialismu Družstvo mechaniků, psací stroje a kalkulátory.  K tomu rozmnožovna a veřejná písárna.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Vladimír Kos

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Rudolfovská, Vladimír Kos, dům, Němci, Na Sadech, Vrábče, Adolf Hitler, Třeboň, Jan Nepomucký, Dlouhý most, Rudá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Myslím, že to není 9.5. ale o den nebo dva později. Auto na snímku má značku WH, tedy jde o vojenský vůz Wehrmachtu a ten by asi 9. ještě moc nestíhal jezdit. Vozy na snímku jsou obsazené pouze kočími a bez vojáků, což nebylo obvyklé, běžně na nich byli další vojáci a často i civilisté. Spíš to působí, že jde o přesun kořisti, tedy vozů, pomocí německých zajatců kamsi na shromaždiště (jedno bylo v místě kde je dnes Uni Hobby). To se celkem běžně dělo pomocí zajatců pod dozorem jen jednotlivých hlídek. Celkově to působí hodně poklidně a protože vojáci už nemají zbraně jde spíše o zajatce a tedy asi spíš o nějaký den těsně po 9.5. Otázkou je, do kdy byly vyvěšené ČS prapory, ale asi se dá předpokládat že pár dní visely.

Čtvrtek, 30. září 2021, 23:34Odpovědět

DRBNA HISTORIČKA: Rudolfovská, 9. května 1945  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.