Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: V Besedě se konalo vše důležité

Dnešní díl Drbny historičky se Jan Schinko rozepsal o Besedě. I přesto, že se v ní nekonaly rady města a zastupitelstvo, dá se říct, že se zde odehrávalo pro město vše důležité. První jihočeský spolek vojínů a úředníků, knihovna Národní Jednoty Pošumavské, Spolek jihočeských turistů nebo třeba první "kino". Víte ale, jaké bylo její hlavní poslání?

Z hlediska české veřejnosti se v Besedě ve 2. polovině 19. století a v 1. polovině 20. století konalo všechno důležité. Z hlediska veřejnosti německé to samé důležité probíhalo v Německém spolkovém domě. Beseda musela usilovat o zrovnoprávnění češtiny (přesněji do roku 1918). Německý dům o jazyk bojovat nemusel, úřední řeč byla němčina. Výkonné a právně podložené rozhodování o městě se konalo na radnici. Rada města a zastupitelstvo se scházely v zasedačkách na radnici.

Podobně okresní úřad. Beseda byla pro ně jen beseda, i když si zastupitelé možná šli do Besedy poslechnout Palackého, Vrchlického, T. G. Masaryka, Beneše, Engliše a další. Nebo na podzim 1948 ministra průmyslu a poslance Národního shromáždění Gustava Klimenta, který veřejně řekl, že malí a střední živnostníci se nemusí ničeho obávat. Budou moci nadále pracovat na svém. Není vyloučeno, že tomu i věřil. Ale hlavním posláním Besedy nebyla politika, nýbrž česká kultura.

V Besedě byl v roce 1880 založen První jihočeský spolek vojínů a úředníků, v roce 1882 Beseda řemeslnická a živnostenská, v roce 1885 zde otevřena knihovna Národní Jednoty Pošumavské, roku 1891 Spolek jihočeských turistů, roku 1893 Místní odbor Husova fondu v roce 1894 akademický spolek Budivoj, v roce 1896 Literární kroužek Besedy. Na parcele směrem do Otakarovy ulice cvičili Sokolové.

V lednu 1884 se ve velkém sále Besedy promítalo něco jako biograf. List Budivoj uvedl, že jde o představení prof. A. Kozlowského s názvem Velké pohyblivé diorama, pohyblivé obrazy Národního divadla před požárem a při požáru. Přesněji to Budivoj nenapsal. V listopadu 1890 už to bylo jasnější – Český eskamotér Viktor Ponrepo uspořádal ve velkém sále Besedy po tři dny zajímavá představení z oboru magie a indického kouzelnictví. Bylo plno. Zvláště se rozpoutala bouře potlesku při elektrickém tanci. Pan Ponrepo doprovázel program slovem. V říjnu 1899 již kinematograf či živé fotografie Viktora Ponrepo.

V únoru 1909 The Grand Opera BIOGRAF Egona Hájka z Prahy. Beseda byla v biografech pravděpodobně první ve městě. Mechanické a elektrické divadlo Hynka Havla účinkovalo na Krumlovských alejích v roce 1887 a bratří Oeserové na alejích roku 1889 (používali dynamo, elektrárna ve městě ještě nebyla). Až roku 1911 vznikla kamenná divadla Grand a Hvězda, předtím The Royal Biograf na Senovážném.

Biografy v Besedě nebyly však hlavním posláním Besedy. Připomínají se do historie biografů ve městě. Beseda byla – čeština, národopis, divadlo, akce Sokolů, koncerty a vzdělávání. Josef Kajetán Tyl ve městě hrál, pobýval v Divadelní ulici, ale Besedu nezastihl, zemřel v roce 1856. V Besedě také účinkovala Ema Destinová, Karel Hašler a Skupovo divadlo Spejbla a Hurvínka.

Ve 20. letech 20. století biografy vládly, předčily divadla a koncerty. Ema Destinová v Besedě jednou účinkovala, podruhé se neprodaly lístky a odjela. Na radnici žádalo šest společností o udělení licence na další biografy. Okresní správní komise však žádosti zamítla s tím, že stávajících pět biografů městu stačí. Divadlo se později vzpamatovalo. Přišel další zlom – biograf mluvený.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Beseda, historie, České Budějovice, kino, divadlo, Viktor Ponrepo, knihovna, radnice, Ema Destinnová, Beskydské divadlo, Tomáš Garrigue Masaryk, Josef Kajetán Tyl, Karel Hašler, Národní divadlo v Praze, Divadlo Spejbla a Hur

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: V Besedě se konalo vše důležité  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.