Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Šrámkova ulice se začala zastavovat před rokem 1850

V dalším dílu Drbny historičky se Jan Schinko rozepsal o bývalé české reálce, která byla postavena v Haasově ulici. Později v budově reálky sídlila Provozně ekonomická fakulta Vysoké školy zemědělské v Praze. Kromě toho se dozvíte, proč se později Haasova ulice přejmenovala na Zátkovu, a proč proti novému názvu byli někteří zastupitelé.

Na snímku stojí příčně v prodloužení ulice 28. října na jejím severním konci velká, na pohled až obyčejná, budova z konce 19. století. Je to bývalá česká reálka postavená v Haasově ulici v letech 1892 a 1893, na což se pomalu zapomíná. Více v paměti je, že zde byla v roce 1960 zřízena Provozně ekonomická fakulta Vysoké školy zemědělské v Praze. Poslední katedry opustily tuto budovu v roce 1996.

Šrámkova ulice se začala zastavovat před rokem 1850 a to ve směru od Pražské na východ, kudy vedla polní cesta mezi pozemky rodiny Haasovy. V roce 1875 už cesta vypadala jako ulice, takže zastupitelstvo schválilo pro novou ulici název Haasova. Nebyla léta vydlážděna. Pamětníci z Pražské a Starého města vzpomínali, že středem ulice vedla stoka, do které z okrajů ulice přitékalo leccos.

Název Haasova vydržel do roku 1921, kdy byla ulice přejmenována na Zátkovu. Úředně na ulici Dra. Augusta Zátky. Při hlasování o Zátkově ulici byli proti jen zastupitelé sociální demokracie, kteří odůvodňovali svůj postoj tím, že není vhodné nazývat ulici jménem dosud žijících osob. August Zátka byl totiž v té době dosud politicky aktivní. Nebylo to však nic platné, název Zátkova platil.

Až v roce 1963 byl oficiálně místními politiky a radnicí označen August Zátka za buržoazního politika a hned poté ulice přejmenována na Fráni Šrámka. To se zrovna hodilo, poněvadž se Fráňa Šrámek připomínal a kdysi přechodně bydlel v domě šikmo naproti na rohu ulic Haasovy a Střelnické (dnes 28. října).

Českou reálku postavila nákladem Matice školská, když předtím Matice vykoupila starší domek rodiny Eliášovy. Reálka dosud sídlila v Divadelní ulici v Sandnerově domě (později Stecherův dům). Může se připomenout, že stavba reálky vadila měšťanovi Haasovi. Ještě před stavbou v roce 1891 na schůzi zastupitelstva navrhoval Adolf Haas, aby se Střelnická ulice na severu prorazila, vedla dál a ústila by na Pražskou, ale neuspěl. I tak si Adolf a Marie Haasovi postavili na začátku Střelnické u Mariánského náměstí následujícího roku 1892 velký dům s věžemi, dům potom pronajali eráru (dnes v domě policie). Vlastně věděli, že se bude reálka stavět.

Vládním nařízením č. 120/1960 Sb., ze dne 5. srpna 1960, byla ku dni 1. září 1960 zřízena ve městě Provozně ekonomická  fakulta Vysoké školy zemědělské v Praze (díle zkráceně PEF). V předstihu byla jako sídlo děkanátu vybrána někdejší česká reálka a poboční budova pro některé katedry, kolej a menzu ve Skuherského ulici v původním Jirsíkově gymnáziu z roku 1868. Oficiální zahájení školního roku 1960/1961 PEF se uskutečnilo slavnostně dne 21. září 1960 v Domě armády (hovorově armáďák, dnes kulturní dům Slavie).

Kolej ve Skuherského nestačila. První studenti byly ubytováni i v turistické noclehárně, která stála v místech bývalé synagogy a v někdejším hotelu Emauz na Dobré Vodě. Prvním děkanem byl ustanoven Ing. Jaroslav Neumann, CSc. Absolvent PEF 1968 Ing. Josef Novotný uvedl v publikaci Zlatá šedesátá: „I jako studenti jsme cítili, že prof. Neumann byl mezi dvěma kameny.“ Na přelomu 1968/1969 Zlatá šedesátá skončila. Pro někoho byla „zlatá“ i sedmdesátá léta, to jak kdo.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky Drbna historička, České Budějovice, Jan Schinko, škola, Adolf Haas, Fráňa Šrámek, Praha, dům, vysoká škola, August Zátka, Josef Novotný, Dům armády, Dobrá voda, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Šrámkova ulice se začala zastavovat před rokem 1850  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.