Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Firma Julius Škrlandt sídlila v Rudolfovské ulici

V dnešním dílu Drbny historičky se autor podíval na historii firmy Julius Škrlandt, která sídlila na Rudolfovské. Víte, čím se firma zabývala? A proč z ní později Julius Škrlandt vystoupil? I to se dozvíte v dalším textu Jan Schinka.

Na západní straně Rudolfovské ve směru ke škole u kostela Srdce Páně bývalo  ve 20. letech 20. století a později centrum automobilů „Škoda Laurin Klement“, jak je patrné ze snímku. Vlevo je firemní nápis J. ŠKRLANDT. Pánové Laurin a Klement jsou stále v paměti. Julius Škrlandt z paměti mizí, přitom mimo jiné se zasloužil o vznik továrny Motor Union (dnes Motor Jikov). V roce 1899 totiž koupil za 60 000 zl. zrušenou První českou parostrojní bednárnu, která se nacházela v místě dnešního areálu Motoru. Oficiálně byla jeho továrna zapsána dne 1. července 1898 pod názvem První jihočeská továrna na stroje a stavby mlýnů. Roku 1899 k tomu ještě slévárna.

Ve vedení společnosti byly nějaké problémy, proto v roce 1902 z ní vystoupil. Různě se spekulovalo, proč, naznačovaly se neshody s jedním inženýrem o směřování továrny. Možná chtěl mít jen svůj podnik a také ho zaujal nástup automobilů. V roce 1911 koupil od obchodníka Leopolda Hajíčka bývalou Chottovu továrnu na hospodářské stroje a slévárnu na Rudolfovské. Oznámil to v Jihočeských listech: „Dovoluji si svým ctěným zákazníkům oznámiti, že jsem z bývalé firma Julius Škrlandt a spol. vystoupil a získal koupí vlastní továrnu, v této nadále pod firmou JULIUS ŠKRLANDT, továrna na stroje, stavby mlýnů a slévárna, Rudolfovská 21, provozovati budu vlastní výrobu mlýnských a hospodářských strojů a v jiných obor ten spadajících výrobků. Pp. rolníky upozorňuji na svůj hojný sklad hospodářských strojů všech druhů, zejména výborných parních a benzinových mlátících složení, žentourů, secích strojů, řezaček atd. Též veškeré opravy přesně a rychle.“

Zrovna toho roku jeho syn Václav Škrlandt slavil sňatek s Mařenkou Kleinovou, dcerou majitele panského mlýna ve Vitějovicích. Druhý jeho syn Josef Škrlandt odjel v roce 1921 na jeden rok do Ameriky za účelem, aby v průmyslových závodech osobně poznal organizaci práce. Ještě předtím poslal z Ameriky, t. č.  pracoval podle Jihočeských litů v Chicagu, úředníkům továrny svého otce Julia Škrlandta vzpomínku a 20 amerických dolarů (v přepočtu 1600 Kč) na památku.

Julius Škrlandt se narodil v roce 1853 v obci Praskolesy. Zemřel v roce 1935 Původně jeho předci žili v Norsku a psali se Skarlandtové. Měl bratra, o něž nejsou přesnější zprávy, ale který se nějak dostal do Ruska a byl kapelníkem v carské opeře v Kyjevě. V čase, kdy vypukla v Rusku Velká říjnová socialistická revoluce, odjel za bratrem k nám do města i se třemi dětmi v koňském spřežení - tzv. ruské trojce.

Roku 1912 obdržel Julius Škrlandt na krajinská výstavě v Písku zlaté medaile za spirální turbinu Francisovu, stroj „Reform“ na čištění krupice a dunstů a čtyřválcovou mlýnskou stolici. Také získal zastoupení a reprezentaci automobil Škoda Laurin & Klement a pneumatik Stock. Později část prostorů prodal firmě Auto Škoda Mladá Boleslav. Všichni v rodině Škrlandtů byli členy Sokola (Julius, Josef, Václav, Marie, Vlasta) V roce 1948 zde Ústřední prodejna motorových vozidel a traktorů, prodej zn. Aero, Jawa, Praga, Škoda, Tatra, Zetor, ČZ a Ogar.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Rudolfovská, Škrdlant, továrna, ŠKODA AUTO a.s., mlýn, Motor Jikov, Rusko, Amerika, Říjnová revoluce, Tatra Trucks, Jawa, Zetor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Firma Julius Škrlandt sídlila v Rudolfovské ulici  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.