Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Obrazy Hynka Kotta se dostaly až do Ameriky

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko vzpomínce na malíře Hynka Kotta, který byl spolumajitelem Předního mlýna. Čemu všemu se věnoval? A jak moc úspěšný malíř to byl?

Podle odevzdací listiny ze dne 2. ledna 1904 zdědili po zemřelém otci Hynkovi Kottovi, spolumajiteli Předního mlýna a členu výboru českobudějovické Besedy, pozůstalé dítky Ladislav Kott a Hynek Kott ml. podíl 2/32 na Předním mlýnu se stavební parcelou a zahradou. Současně oba zdědili dům v Krajinské 11 a krupařský obchod. To by nebylo nic mimořádného, vždy se domy, podíly a várečná práva na domě dědily, ale v tomto případě se Hynek Kott jako malíř proslavil s nadsázkou řečeno až do Ameriky, protože po jedné výstavě obrazů v Praze si Američané objednali u Hynka Kotta další kolekci obrazů, což se jen tak nikomu nepodařilo.

Ladislav Kott byl absolvent České reálky. Hynek Kott pravděpodobně také. Narodil se dne 10. ledna 1878 v Krajinské, údajně v č. 12. Zemřel dne 11. ledna 1926 v Praze. Svůj dům v Krajinské 11 prodali v roce 1923 Ladislav a Hynek Kottovi Ferdinandu Haišmanovi. Ladislav se potom přestěhoval do Jihlavy, Hynek do Prahy.

Z vodácké historie: „Vznik českobudějovické pobočky ČYK (Český yacht klub) inicioval zejména akademický malíř, všestranný sportovec a sportovní nadšenec, majitel Předního mlýnu Hynek Kott. Českobudějovický ČYK se stal dne 29. listopadu 1913 spolu z ČYK Praha a Veslařským klubem Blesk Praha jedním ze tří zakládajících členů Svazu kanoistů Království českého.“

Trochu se to může upřesnit, že u Předního mlýna byl spolumajitel a jako malíř oficiálně akademii neměl, ale pobýval v Paříži prostudoval tam obrazy a malovat tak uměl. Kritici kumštu uváděli, že byl samouk. V roce 1924 koupila od něj českobudějovická radnice soubor obrazů. K tomu František Rada poznamenal, že někteří malíři byli s tím nespokojeni (asi, že to radnice nekoupila od nich).

V roce 1922 byl členem organizačního výboru (pánové Kamarýt, Kott a Schrabal), který stál u založení slavného vodáckého závodu Budějovice – Praha. První start byl dne 13. srpna 1922 od plovárny. Jako člen cechu krupařů měl podíly na Předním mlýnu, zajištěn byl. Maloval historická zákoutí ve městě i budovy (známá je záložna) Stal se členem Klubu za staré Budějovice. Fotografoval památky ve městě.

Zasloužil se o vybudování sokolské plovárny u Předního mlýna. Jako první ve městě propagoval krasobruslení a sám závodil. V Chamonix obsadil v krasojízdě pánů 2. místo. Zdá se, že se nezastavil. V Praze, poté co s bratem prodali dům v Krajinské 11 a odjel do Prahy, zase maloval naplno. Vytvořil velký obraz Panorama Hradčan, který koupil tehdy známý továrník Bartoň. Zrovna v tom čase meškala v Praze skupina Američanů, kterým se obraz líbil a objednali si další.

To byl začátek Kottova velkého vzestupu. Trval však velmi krátce, v roce 1926 zemřel ve věku 48 let. Na malíře to je mladý věk. Stačil zachytit doma své České Budějovicích tak, jak je viděl. Všestranně nadaný člověk z Krajinské a spolumajitel Předního mlýna, který když se to přežene má obrazy i v Americe (snad).

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Hynek Kott, mlýn, malíř, Praha, Amerika, dům, České Budějovice, František Rada, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Obrazy Hynka Kotta se dostaly až do Ameriky  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.