Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Jaká byla historie Kulturního domu Slavie?

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko dnešnímu Kulturnímu domu Slavie. Otevřen byl v roce 1872. Víte, jakými všemi jmény se mu říkalo? A co vše v něm sídlilo?

Na pravém břehu Malše si Němci postavili v roce 1872 spolkový dům, později nazývaný Německý dům. Tak trochu nebo úplně to souviselo s tím, že Češi si postavili v roce 1870 Besedu. Beseda byla v provozu od 15. ledna 1870, Německý dům byl otevřen 31. prosince 1872. Dosud je v paměti pro Německý dům název „armáďák“. Zapomnělo se na Staliňák a Slovanský dům. Mezi válkami se Němci v Německém domě soustředily a v čase před rokem 1938 začali napřed potají, potom v roce 1938 už to nešlo utajit, chystat předání města do správy Němcům.

Velmi aktivní byl Hans Westen a Friedrich David a často přijel i Adolf Eichmann, který mimo jiné většinou také zajel do Mladého ke statkáři Lieblovi podívat se na jeho dceru. Westen byl už v roce 1936 obžalován s propagace fašismu, při amnestii byl osvobozen. Kolem 8. května 1945 to bylo jinak. Hans Westen prchal přes Šumavu do Bavorska. Zatkla ho americká tajná policie v pátek dne 10. srpna 1945 v Haidmühle. Předalo ho správní komisi ve Stožci. Nepříčetný SS a továrník Westen pobyl ve vězení ve Volarech a potom byl předán lidovému soudů v Českých Budějovicích. Odtud byl dopraven do Prahy na Pankrác. Německý komisař David chtěl 9. května ujet, ale na rohu Jírovcovy a sadů měl něco autem, musel zastavit, lidi ho poznali a zastřelil se. Adolfa Eichmanna vypátrala izraelská tajná policie v Jižní Americe.

Po 9. květnu 1945 zasedal v bývalém Německém domě mimořádný soud a potom v domě sídlil krajský sekretariát KSČ, z čehož vzniknul název Stalinův dům. Za čas to byl Slovanský dům. Rok sloužil divadlu. Vlastní divadlo bylo po bombardování podle komise neopravitelné, soubory divadla začaly hrát Na Rychtě v Jírovcově ulici a ve Stalinově domě. V sobotu dne 29. září 1945 se zde konalo slavnostní zahájení divadelní sezóny oblíbenou operetou Oskara Nedbala Polská krev. Činohra zahájila o dva dny dříve Na Rychtě jugoslávskou komedií „Čtverylka“. Obě scény se ale pro divadlo nehodily. Beseda také, ani navrhovaná přestavba Kotvy.

Radnice se to snažila řešit tím, že se postaví prozatímní polodřevěné divadlo na místě, kde stávala židovský synagoga. Už byl vyhotoven na tuto „boudu“ projekt. Souběžně se založil Spolek pro postavení nové divadelní budovy, který měl kancelář v Savoyi a přijímal příspěvky a dary na stavbu. Čas se zrychlil a v neděli dne 21. října 1945 se na Musejním náměstí s velikou jihočeskou slavností a průvody alegorických vozů odhaloval základní kámen nového divadla.

Pořád se hrálo v nevyhovujících podmínkách Na Rychtě a ve Stalinově domě. Radnice pod tlakem (věděla, že na nové divadlo nedostane peníze a nebude mít ani na „boudu“) rozhodla rychle obnovit staré divadlo, v němž se začalo zase hrát dne 23. října 1946. Slavný základní kámen někdo v noci v roce asi 1951 vyvrátil a dovalil do Mlýnské stoky. Pachatelé nebyli vypátráni. Ani se moc nepátralo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, kd slavie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Jaká byla historie Kulturního domu Slavie?  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.