Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rada i hejtmanka jsou v karanténě. Test prokázal nákazu koronavirem u náměstka Nováka

Celá krajská rada včetně hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) jsou v preventivní karanténě. Důvodem je pozitivní test na covid-19 u náměstka Jaromíra Nováka (ČSSD). V tento moment není vyloučeno, že se kvůli karanténě radních a hejtmanky zruší čtvrteční jednání zastupitelstva.

Změna v trasování?
Hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů covidu-19, informoval dnes vládu podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Více informací by podle něj mělo být oznámeno do pátku, řekl na tiskové konferenci. Změna v dosavadní praxi by se mohla týkat také lidí, kteří používají respirátor. V případě jeho použití by po setkání s infikovaným nemuseli do karantény, naznačil Babiš, co hygienici zvažují. Podle premiéra je v karanténě velké množství lidí, kteří nemají žádné symptomy.

Hejtmanka půjde na test v úterý. Zdrojem nákazy byl podle ní krajský úředník, který se zúčastnil jednání radních a pak měl ještě schůzku se dvěma náměstky. "Ti šli na testy a jeden z nich je pozitivní. Bude další epidemiologické šetření. Dnes jsme si dali poradu videokonferenčně, abychom se nesetkali, preventivně pracujeme z domova. Já a ještě další dva kolegové jdeme na test zítra. Běží nám karanténa. Musíme se chovat tak, abychom neohrozili ostatní, budeme úřadovat přes techniku," řekla Stráská.

Program a všechny kontakty s veřejností zrušili radní už dnes. V úterý by měl hejtmance právník říci, zda je možné, aby ve čtvrtek zasedlo krajské zastupitelstvo. "Náš právní řád takovou situaci nezná, kdyby celá rada, která řídí zastupitelstvo a předkládá materiály, byla v karanténě. Rozhodneme zítra (v úterý)," řekla Stráská. Dodala, že zasedání lze odložit.

Preventivně dnes zůstal doma i náměstek pro dopravu Jiří Švec. Na testu byl dnes. Čeká, až se od hygieniků dozví výsledek. Jak řekl, radní dostali doporučení, aby šli na testy.

"Předpokládám, že pokud budu negativní, nemůže mi hygiena uvalit karanténu. Pokud to tak bude, zajímalo by mě, zda budou v karanténě všichni ti, kteří byli s panem Novákem na sobotním dýchánku (zahájení kampaně) sociální demokracie. Kandiduje (za ČSSD) i paní (krajská hygienička Kvetoslava) Kotrbová a nemám informace, že by na testech byla," řekl Švec.

Kotrbová dnes řekla, že na test nepůjde, ani nebude v karanténě, protože se s náměstkem Novákem vůbec nesetkala. "I když se pak pořizovaly fotky, byl na úplně jiném konci. Bylo to v otevřeném prostoru. Jak se nakazila hlavní hygienička, tak se velmi hlídám, jsem opatrná a udělám vše pro to, abych se ani nedostala do karantény," řekla Kotrbová.

Členové krajské rady budou v preventivní karanténě. Švec předpokládá, že hygienici otestují všechny, kdo s náměstkem Novákem přišli do styku. "V sobotu tam byla přítomná kompletní kandidátka ČSSD," řekl Švec.

Preventivní karanténu si podle svých slov "naordinoval" i další náměstek hejtmanky Josef Knot. Na testy půjde v úterý.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, koronavirus, Jihočeský, karanténa, Jaromír Novák, ČSSD, COVID-19, Ivana Stráská, Andrej Babiš, ANO 2011, Jiří Švec, Adam Vojtěch, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rada i hejtmanka jsou v karanténě. Test prokázal nákazu koronavirem u náměstka Nováka  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.