Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rušení naplánovaných zákroků? Zatím k tomu nepřistupujeme, zní z jihočeských nemocnic

Téměř 1 800 pozitivních případů koronaviru na jihu Čech. Z toho je ale méně než jedna desetina hospitalizována v jihočeských nemocnicích. K rušení naplánovaných zákroků se zatím nepřistupuje. Pokud ale nárůst pozitivních případů nezpomalí, situace se změní.

Během včerejšího dne zaznamenaly jižní Čechy rekord v počtu nakažených koronavirem. Za jeden den přibylo 319 případů, což je podle ředitelky Krajské hygienické stanice Kvety Kotrbové stejný počet, jaký zaregistrovali hygienici kumulativně za prvních pět měsíců pandemie od března do konce července.

Celkem je tedy v kraji nakaženo necelých 1800 lidí, nejvíce na Českobudějovicku. Hospitalizaci v nemocnici potřebovalo v kraji ale jen něco málo přes 100 pacientů. „Patnáct pacientů je na jednotkách intenzivní péče a devět na umělé plicní ventilaci,“ popsala předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Na Českobudějovicku je aktuálně 689 nakažených koronavirem, v nemocnici je aktuálně hospitalizováno 41 pacientů, z toho 10 jich je na intenzivní péči. Umělou plicní ventilaci potřebuje pět pacientů.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) dnes ráno uvedl, že pokud se tempo růstu nakažených nezpomalí, mohou být za 14 dní nemocnice na hranici kapacit. To potvrdila i Roithová. „Odkladnou péči ještě zvládáme, ale předpokládám, že příští týden to už možné nebude vzhledem k nárůstu pozitivních případů (koronaviru)," řekla.

Plánované operace se zatím neruší

I přes zvyšující se počet pozitivních případů nemusí nemocnice zatím přistupovat k rušení naplánovaných výkonů. „Pouze objednávání nebude možné s takovou frekvencí. Lidé, kteří jsou objednaní, budou operováni, jen budeme objednávat s větší rezervou pro kapacitu covidových pacientů. Máme připravená lůžka pro covidové pacienty, ale na nich dnes leží i ostatní pacienti. Když bude přibývat pacientů s covidem, bude se muset omezit plánovaná péče, ty odkladné výkony, ortopedické. Zatím k tomu ještě nepřistupujeme," řekla Roithová.

Nakažení koronavirem budou mít možnost izolovat se v hotelech

Lidé nakažení koronavirem budou mít možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko další nákazy v rodině. Tato izolace bude dobrovolná, bude záležet na individuálním rozhodnutí, řekl Prymula. Uvítal, že hotely nabídly vládě volnou kapacitu k využití pro tento účel.

Vlastní provoz hotelů a penzionů vláda nyní omezovat nehodlá. Podle Prymuly to aktuální situace nevyžaduje, protože v ubytovacích službách se nehromadí lidé, naplněny jsou kvůli podzimní sezoně i kvůli koronaviru jen z deseti až patnácti procent.

Od pondělí v Česku platí nouzový stav, v uzavřených prostorech se nesmí setkávat víc než deset lidí, venku 20. V rizikových regionech od pondělí přešli na distanční výuku studenti středních škol, platí i další opatření.

Ohodnoť článek

Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, nemocnice, Jihočeské nemocnice, České Budějovice, koronavirus, COVID-19, pacient, Česko, Zuzana Roithová, Roman Prymula, Krajská hygienická stanice, okres České Budějovice, Jihočeské nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rušení naplánovaných zákroků? Zatím k tomu nepřistupujeme, zní z jihočeských nemocnic  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.