Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Plaga: Žáci se na začátku září třikrát preventivně otestují na covid-19

Žáci základních a středních škol se na začátku září třikrát preventivně otestují na covid-19. Testování začne 1. září, děti nastupující do prvních tříd základních škol se ale budou moct testovat až 2. září. Testy nakoupí Správa státních hmotných rezerv podle specifikace ministerstva zdravotnictví.

Podle ministra školství Robert Plagy (za ANO) je v tuto chvíli jasné, že od 1. září budou ve školách tři kola antigenního testování. Hned 1. září se nebudou muset testovat prvňáčci. „Ty to bude čekat až o den později, a pokud výsledky budou dobré, tak tři kola testování budou dostatečná pro screening české populace dělaný přes školy," uvedl Plaga. „Zároveň je v tuto chvíli dohoda na tom, že Správa státních hmotných rezerv začne okamžitě soutěžit podle specifikace ministerstva zdravotnictví kvalitní antigenní testy," dodal.

O pravidlech pro nošení roušek se podle něj zatím nejednalo. Pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová již dříve zmínila, že by mohly být povinné ve společných prostorách škol. Definitivní stanovisko ze strany ministerstva zdravotnictví k tomu podle Plagy ale zatím není.

Z návrhu k testování, o kterém dnes jednala vláda, plyne, že žáci by se měli testovat 1. či 2. září, potom v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září. V případě, že by se pak v některém okrese vyhodnotilo víc než 25 testů ze 100 tisíc provedených jako pozitivní, mělo by testování pokračovat i po třetím termínu. Mohlo by se konat například jedenkrát týdně každé pondělí do konce září, záleželo by ale i na aktuální epidemické situaci, plyne z návrhu.

Přes čtyři miliony testů

Na tři termíny testování by měla SSHR nakoupit 4,2 milionu testů, náklady ministerstvo zdravotnictví odhadlo na asi 210 milionů korun. Při zhoršení epidemické situace by podle ministerstva SSHR mohla na přelomu srpna a září oslovit vybraného dodavatele s požadavkem na doplnění testů nad základní objednávku. Využít by se pak mohly i nespotřebované testovací sady ze skladů SSHR.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) původně mluvil o tom, že by chtěl pro testování ve školách v září využít metodu PCR, pro její použití ale není dostatečná kapacita laboratoří. Pokud by se některé školy rozhodly zajistit si testování metodou PCR samy, mohlo by se jim podle doporučení ministerstva školství v září za jeden PCR test proplatit zpětně 200 korun. Stejnou částku za PCR test mají školy od státu dostat i za testování do konce června.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky testování, koronavirus, žáci, školní rok, Robert Plaga, Správa státních hmotných rezerv, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ANO 2011, PCR Test, Pavla Svrčinová, Adam Vojtěch, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plaga: Žáci se na začátku září třikrát preventivně otestují na covid-19  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.