Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Čech přibylo případů covidu, situace je ale klidná

Hygienici na jihu Čech zaznamenali za posledních sedm dní 54 nových případů koronaviru. Je o 21 víc než za stejné období před týdnem. Počet aktivních případů byl ke čtvrtečnímu večeru 58, což je v porovnání s minulým týdnem o 23 víc. Vyplývá to ze statistik jihočeských hygieniků.

Situace je epidemiologicky klidná, podobný vývoj se dal očekávat, řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Začínají se podle ní objevovat nákazy, které si lidé přivezli z dovolené. Hygienici začnou s policisty také kontrolovat noční podniky, kde se v posledních dnech virus víc šíří.

Na odděleních ARO a JIP jihočeských nemocnic nebyl v půli týdne žádný pacient s covidem, jeden na normálním lůžku. Novinářům to řekla předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová. Očkování druhou dávkou proti covidu má v kraji 248 327 lidí, 38,5 procenta Jihočechů, první dávku polovina všech obyvatel jižních Čech. Vyplývá to z informací portálu CoVdata.

"Týden byl klidný, s ojedinělými výskyty nových případů především mezi mladými. V posledních dnech vidíme mírný nárůst se sedmidenní incidencí kolem šesti případů na sto tisíc, jde tedy stále o jednotky případů, ale nové případy vidíme i mezi staršími populačními skupinami," uvedla ředitelka.

Hygienici začínají evidovat nákazy, jež si lidé přivezli z dovolené v zemích jako Turecko, Španělsko, Bulharsko či Albánie. Žádají proto, aby se při návratu testovali. V kraji bývá přes léto na rekreaci přes 33.000 dětí, nejvíc ze všech regionů. Kvůli koronaviru zatím předčasně skončil tábor na Strakonicku. Z 23 dětí pražského skautského oddílu tam PCR testy potvrdily tři pozitivní.

V jižních Čechách, jež mají přes 640 tisíc obyvatel, se od začátku pandemie loni na jaře prokázal covid-19 u 98 870 lidí. Vyléčilo se kumulativně 97 018 obyvatel kraje. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 1794 lidí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, koronavirus, Jihočeský, COVID-19, Česko, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Zuzana Roithová, Jihočeské nemocnice, a.s., Jihočeský kraj, Turecko, Španělsko, Bulharsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibylo případů covidu, situace je ale klidná  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.