Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud snížil trest ženě, která v Budějcích vyhodila batole z okna

Vrchní soud v Praze dnes snížil trest ženě, která v listopadu roku 2018 vyhodila svého syna z okna ve čtvrtém patře panelového domu a následně skočila za ním. Batole po pádu z dvanáctimetrové výšky utrpělo smrtelné zranění. Obžalovaná byla s těžkým zraněním hospitalizována v nemocnici. Krajský soud v Budějcích ji začátkem června poslal na 17,5 za mříže. Její trest byl dnes snížen na 16 let. Verdikt je pravomocný.

Podle soudce pražského vrchního soudu uložil budějcký soud ženě nepřiměřeně přísný trest. „Trest dostatečně nereflektuje, že se jedná o mladou, doposud netrestanou osobu, která projevila určitou lítost. K určitému potrestání už došlo jak jejím pokusem o sebevraždu a zdravotními následky, tak i tím, jaký vliv mělo její jednání na členy její rodiny,“ předseda senátu pražského vrchního soudu Jiří Lněnička. Ženu přišla k odvolacímu jednání podpořit řada příbuzných, kteří před soudem shodně uváděli, že takového činu by nebyla schopná.

K tragické události došlo začátkem listopadu 2018 v jednom z bytů na sídlišti Šumava v Budějcích. Žena přišla na návštěvu ke svému bývalému příteli a pravděpodobně z pomsty nejprve z okna vyhodila svého syna a následně skočila za ním. Batole bohužel na následky zranění zemřelo. 

Tento čin je v mých myšlenkách odporný

Sedmadvacetiletá žena u budějckého soudu popřela, že by svého syna z okna vyhodila. Prý si z osudného dne nic nepamatuje. „Je pro mě velmi obtížné poslouchat detaily a průběh této tragické události, kterou se nějakým způsobem snažím zpracovat. Tento čin je v mých myšlenkách odporný. Nemohu uvěřit, že se vůbec něco takového stalo,“ řekla u budějckého soudu obžalovaná. 

Svou výpověď dnesk zopakovala i v Praze. „Nedokážu si představit, že bych mu (synovi) něco udělala. Proč bych to dělala? Vždyť on přece za nic nemohl. Jaký by k tomu měl kdokoliv proboha důvod?“ uvedla poté plačící obžalovaná. „Dítě bylo to nejlepší, co mě v životě potkalo,“ zdůraznila.

Policisté ženu vyšetřovali na svobodě. Podle znalce z oboru psychiatrie Jana Tučka obžalovaná netrpí závažnou psychickou poruchou. Dodal, že výpadek paměti, o němž žena v souvislosti s tragédií hovořila, může způsobit několik faktorů. „Je to věc, která se stává, setkáváme se s ní, ale ne příliš často. Někdy dochází k ostrému ohraničení děje, který je pro osobu těžko zpracovatelný. Může to být odstranění děje, který je nepříjemný," uvedl v červnu Tuček. Státní zástupce navíc poukázal na to, že obžalovaná dva měsíce před činem sledovala internetové stránky zabývající se sebevraždami a pročítala články, kdy žena vyskočila s dítětem z okna.

Podle slov otce dítěte obžalovaná tajila své těhotenství před svou rodinou do šestého měsíce. Před porodem nenakupovala žádné oblečení pro dítě a nejvíce ji zajímalo studium. Za dva měsíce se se svým synem viděla třikrát. Sama uvedla, že za půl roku s ním byla pětadvacetkrát.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Vrchní soud, trest, smrt, vězení, České Budějovice, okno, Vrchní soud v Praze, Jan Tuček, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud snížil trest ženě, která v Budějcích vyhodila batole z okna  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.