Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rumunští podvodníci se vracejí do Česka. Buďte opatrní, komu přispíváte

Rumunští podvodníci vydávající se za neslyšící se opět vrátili na jih Čech. Svědčí o tom nejen poznatky redakce, ale také zprávy od vás, našich čtenářů. Policie proto nabádá k obezřetnosti, komu přispíváte. I výběrčí charit musí dodržovat jasně stanovaná pravidla.

Skupinka podvodníků se objevila v Budějcích tento víkend. Po městě se pohybují bílým Seatem s registrační značkou AG 33 WTF. S fiktivní sbírkou nejčastěji oslovují zákazníky u obchodních center, stejně jako dnes u Lidlu v Okružní ulici, kde na ně policii upozornila redakce Drbny. 

„S oznámenými informacemi pracují policisté při hlídkové činnosti,“ potvrdila mluvčí policie Štěpánka Schwarzová. Podle informací čtenářů se posádka stejného automobilu snažila v minulých dnech získat hotovost také na dalších místech Jihočeského kraje.

Rumunští podvodníci objíždí celou republiku několik let. Průběh promyšleného podvodu je většinou na chlup stejný. Jdete po ulici a nejednou vám kdosi zaklepe na rameno, nemluví a před obličej vám pouze předloží desky s jakýmsi seznamem dárců příspěvků na výstavbu nového centra pro postižené. Jejich jména s částkami leckoho přesvědčí. O dobrém skutku se ale mluvit nedá. Přispíváte pouze do kapsy vykutáleného rumunského gangu, který takto objíždí celou republiku a předstírá, že jde o skupinku neslyšících. 

Právě seznam dárců je první věc, kterou podvodníci před příjezdem policistů likvidují a snaží se jí zbavit.

S těmito rumunskými podvodníky mají co dočinění i další města. V poslední době se objevovali například v Liberci, Mostě, Plzni i Praze. Všude používají stejnou taktiku, která jim podle všeho už přes osm let vychází. Buďte proto opatrní a nebojte se zajímat o to, komu přispíváte.

Každý výběrčí by měl mít kasičku, která je zapečetěna a označena úředním razítkem. Dobrovolník, který kasičku nosí, musí být schopen prokázat se pověřením organizace. Na takovém dokladu by měl být kontakt na odpovědnou osobu.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, podvodník, sbírka, Policie ČR, Štěpánka Schwarzová, Česko, policie, Lidl, SEAT, Drbna.cz, Jihočeský kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Straka

Na silnicích zase mávají kanystrem,že potřebují benzín a platí pravým zlatem

Úterý, 13. října 2020, 10:46Odpovědět

Josef Vyndalho

pořád mě uniká kde jsou chlapci s heslem "chránit a pomáhat" že nechrání slušný lidi před rumunskými cigoši, aha já jsem zapoměl že rozdávají pokuty za špatné parkování ,jinak ty cigoše pochytat přidat "gumoléčbu" na cestu a doživotní distanc pro Českou republiku......

Pondělí, 12. října 2020, 18:18Odpovědět

Martin Vašek

Je mi jedno na co vybírají,všechny pošlu do pr....

Pondělí, 12. října 2020, 07:46Odpovědět

Rumunští podvodníci se vracejí do Česka. Buďte opatrní, komu přispíváte  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.