Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na silvestrovské oslavy dohlédne zvýšený počet strážníků. Kontrolovat budou dodržování zákazu vycházení

Letošní oslavy příchodu nového roku budou jiné než jak je známe z minulých let. Především kvůli nočnímu zákazu vycházení posílí právě na silvestrovskou noc strážníci své řady. V ulicích krajského města by jich mělo být o deset víc. Za nedodržení opatření mohou lidem udělit až desetitisícovou pokutu.

„Hlídky městské policie, posílené o desítku strážníků, budou dohlížet především na zákaz volného pohybu osob. Ten s výjimkami omezuje pohyb osob na veřejně přístupných místech na dobu nezbytně nutnou v počtu maximálně dvou osob, při kontaktu s ostatními osobami nařizuje zachovávat odstup nejméně dva metry, a kromě dalších omezení zakazuje též volný pohyb osob v době od 21:00 do 4:59,“ popsala mluvčí strážníků Věra Školková.

K oslavám příchodu nového roku tradičně patří i odpalování zábavní pyrotechniky. „Nabádáme obyvatele města, aby dodržovali platná krizová opatření a v době zákazu pobytu na veřejných prostranstvích ani za tímto účelem nevycházeli ze svého bydliště. V případě, že se rozhodnete použít zábavnou pyrotechniku z oken, balkonů nebo teras, při manipulaci s petardami dbejte dostatečné opatrnosti, mějte na paměti možná rizika a dodržujte návod uvedený na daném výrobku,“ dodala mluvčí strážníků.

Požárů spojených se silvestrovskými oslavami každým rokem přibývá. Naposledy jich bylo napříč celou republikou 387, o rok dříve 279 a předtím 238. Nejvíce požárů bývá v prvních třech hodinách nového roku. Příčinou je nejčastěji právě zábavní pyrotechnika. 

Při oslavách příchodu nového roku nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. „V poslední době dochází i k zapálení odstavených aut a objevují se i případy vyhořelých bytů, do kterých vlétly zapálené světlice,“ uvedla mluvčí hasičů Nicole Studená. Škody jdou do milionů korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, strážníci, oslava, silvestr, nový rok, slavnost, zábavní pyrotechnika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silvestrovské oslavy dohlédne zvýšený počet strážníků. Kontrolovat budou dodržování zákazu vycházení  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.