Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Náročný zásah na Kleti. Záchranáři se k poraněnému muži museli spouštět z podvěsu vrtulníku

Náročný zásah v obtížně dostupném terénu mají za sebou jihočeští záchranáři. V úterý před polednem zasahovala pozemní i letecká posádka na Kleti, kde se při pádu zranil muž středního věku. S poraněním dolní končetiny byl transportován do budějcké nemocnice. Od začátku letošního roku zasahovala posádka letecké záchranné služby celkem u pětatřiceti případů.

„Pozemní posádka zdolala vrchol Kletě sanitním vozem do dvaceti minut a poskytla pacientovi prvotní odbornou pomoc. Místo zásahu nebylo vhodné pro přistání vrtulníku, proto byl lékař a záchranář letecké záchranné služby k pacientovi spuštěn na lanovém podvěsu. Po podání potřebných léků a nezbytné přednemocniční neodkladné péče byl pacient transportován do českobudějovické nemocnice,“ shrnula mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Petra Kafková.



V letošním roce se podle Kafkové jednalo o první zásah letecké záchranné služby, při kterém posádka zasahovala z podvěsu.

Jihočeští záchranáři se na podobné zásahy v obtížně dostupném terénu pravidelně připravují. „Českokrumlovští záchranáři pravidelně pořádají cvičení právě v lokalitě CHKO Blanský les a v okolí jejího nejvyššího vrcholu, hory Kleť. Ověřují dostupnosti jednotlivých turisticky velmi exponovaných tras pro zásahová vozidla a procvičují orientaci výjezdových skupin v tomto prostoru včetně ověření spojení na zdravotnické operační středisko,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JČK

Štítky Kleť, ZZS JČK, LZS, záchranná služba, zásah, letecká záchranná služba, pacient, Nemocnice České Budějovice, CHKO Blanský les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náročný zásah na Kleti. Záchranáři se k poraněnému muži museli spouštět z podvěsu vrtulníku  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.