Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kárný senát snížil plat jihočeskému soudci, který loni havaroval. Dechovou zkoušku odmítl

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes snížil plat o 30 procent na jeden rok jihočeskému soudci Bohuslavu Petrovi, který loni po nehodě odmítl dechovou zkoušku. Kárnou žalobu podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která navrhovala odvolání ze soudcovské funkce. Soudce tvrdí, že alkohol nepil. Podle svědka ale v daný den nemohl v budově soudu ani chodit a potom odjel autem. Petr působí u Krajského soudu v Českých Budějovicích, od loňského září je dočasně zproštěn funkce.

Nehoda se stala loni 13. února u obce Dasný na Českobudějovicku. Nikdo se při ní nezranil. Petr ale odmítl dechovou zkoušku. Soudce, který byl v době nehody místopředsedou krajského soudu, tvrdí, že v den nehody měl dovolenou, ale vezl manželku do práce. Pracovala také v budově soudu. Soudce už dříve řekl, že alkohol nepil, ale udělalo se mu špatně. Svědek Robert Janda, který se pohyboval v daný den u soudu, se snažil počínání Petra natočit. Janda už dříve u soudu uvedl, že Petr v budově soudu nebyl schopný chůze. Řekl také, že mu spadly kalhoty, něco pil v kanceláři a poté odjel autem. V souvislosti s nehodou loni Benešová Petra dočasně zprostila funkce soudce.

Kárný senát projednává případ soudce, po nehodě odmítl zkoušku na alkohol

Kárný senát Nejvyššího správního soudu začal dnes v Českých Budějovicích projednávat případ bývalého místopředsedy jihočeského krajského soudu Bohuslava Petra. Kárnou žalobu na něj podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Důvodem...

Předsedkyně kárného senátu Miluše Došková uvedla, že byla prokázána nezpůsobilost soudce k řízení, což bylo zdokumentované a svědecky podložené. Uvedla, že šlo o zaviněné porušení povinností a byla narušena důstojnost výkonu soudcovské funkce.

Obhajoba požadovala zastavení kárného řízení. Poukazovala na to, že celé kauze nepřispěla publikace v médiích a že bylo použito video, které mělo Petra dehonestovat. Podle obhájců je Petr jeden z nejvýznamnějších představitelů jihočeského soudnictví, který byl za 40 let profesním příkladem dalším soudcům. Petr v závěrečné řeči na začátku května řekl, že je mu líto, kam až celá situace dospěla.

Kárný senát NSS může ukládat za různé prohřešky soudcům důtky, případně jim snížit plat až o 30 procent na dva roky, případně je odvolat z funkce předsedy senátu. Odvolání z funkce, které navrhovala Benešová, je nejpřísnější trest, který může kárný senát uložit. Přistupuje k němu jen zřídka. Rozhodnutí kárného senátu je definitivní, opravným prostředkem je pouze ústavní stížnost, která nemá odkladný účinek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK / Václav Pancer

Štítky Bohuslav Petr, kárný senát, České Budějovice, alkohol, nehoda, soudce, dechová zkouška, Nejvyšší správní soud České republiky, havárie, Marie Benešová, ANO 2011, okres České Budějovice, Dasný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kárný senát snížil plat jihočeskému soudci, který loni havaroval. Dechovou zkoušku odmítl  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.