Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nadávky a výhrůžky u policejního výslechu bude potřetí řešit krajský soud

Případem nadávek a výhrůžek podezřelému muži při policejním výslechu v Českých Budějovicích se musí potřetí zabývat jihočeský krajský soud. Dvakrát krajský soud vyjádřil názor, že šlo maximálně o kázeňský přestupek. Opakovaně ale zasáhl Nejvyšší soud, podle kterého policista porušil základní práva vyslýchaného muže i základní zásady trestního řízení.

Kauza měla složitý vývoj. Na výslechu recidivisty podezřelého z krádeží se podíleli dva policisté. Ten, který mu dal facku, spáchal později sebevraždu. Trestní řízení se nadále týkalo jen druhého policisty, který se podle obžaloby i podle prvostupňového verdiktu dopustil zneužití pravomoci, vydírání a nadržování. Okresní soud mu uložil peněžitý trest 100 tisíc korun.

Trestný čin pode obžaloby spočíval ve společném nátlaku policistů na podezřelého. Vulgárně mu nadávali, zpochybňovali jeho tvrzení, kterým nevěřili, a vyhrožovali, že mu připíšou i krádeže, které nespáchal. Výslech zachytily prostorové odposlechy, o jejichž použitelnosti už dříve kladně rozhodl Nejvyšší soud.

Krajský soud ale trval na tom, že hranice mezi "přípustnými projevy nedůvěry" k tvrzením vyslýchaného člověka a nepřijatelným nátlakem se musí nastavovat velmi obezřetně. Kdyby prý byla příliš nízko, budou se policisté bát dostatečně důrazně vyslýchat a apelovat na pravdivou výpověď. Nejvyšší soud ale s podobným náhledem nesouhlasí, poukázal na základní zásady trestního řízení a na práva vyslýchaných lidí.

Nejvyšší soud připomněl také to, že poté, co jeden policista vyslýchaného udeřil, druhý mu vyhrožoval dalším bitím. Pokud to krajský soud popsal tak, že policista vyjádřil pochopení pro kolegovu "emoční bouři", nejde už podle Nejvyššího soudu o hodnocení důkazů, ale o překrucování reality. Krajský soud nyní musí rozhodovat znovu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, policie, České Budějovice, Nejvyšší, Nejvyšší soud České republiky, trestní řízení, krajský soud v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadávky a výhrůžky u policejního výslechu bude potřetí řešit krajský soud  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.