Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ženy a dítěte v řece si všimli studenti. Poté pomáhali policistům s jejich záchranou

Díky studentům rybářské školy včera policisté zachránili ženu a dítě. Chlapci si všimli prázdného kočárku u řeky ve Vodňanech a později pomáhali při záchranné akci policistům a hasičům. Dítě ve vážném stavu transportoval vrtulník do jedné z pražských nemocnic.

Policisté zasahovali včera večer ve Vodňanech u řeky Blanice na Strakonicku. Na linku 158 volali před sedmou večer všímaví studenti rybářské školy a nahlásili, že se v řece topí žena a dítě. „Oznámili, že jim proud řeky neumožňuje se k topícím osobám dostat. Jsou asi po kolena ve vodě, ale nedosáhnou. Na místě byla po zavolání na linku 158 první policejní hlídka z Obvodního oddělení Vodňany,“ popsal policejní mluvčí Jiří Matzner.

V autě přijeli František Tlapa s kolegou Janem Srbem. Oba skočili do vody a díky velkému úsilí se jim podařilo na břeh vytáhnout ženu i malé dítě. „Žena byla „relativně“ v pořádku, u dítěte hned policisté započali s oživováním. S pomocí hasičů pak policisté se záchranáři naložili dítě na palubu vrtulníku a ženu do sanitky. Dál o obě osoby pečovali záchranáři,“ přidal Matzner.

„Nezletilé osobě musela být po vytažení z vody poskytnuta resuscitační péče a následně pak byla letecky transportována do jedné z pražských nemocnic,“ informovala včera mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová.

Dva lidské životy dnes zachraňovali jihočeští policisté na Strakonicku. V řece Blanici se topila žena s dítětem. Policisté do vody skočili a obě osoby vytáhli na břeh. Dítě je ve vážném stavu.

 

Studenti pak popsali, že prvním impulsem byl kočárek u mostu přes řeku. Všimli si ho při návratu z města na internát. Ihned se šli podívat po okolí. „Ve vodě viděli ženu a zprvu si mysleli, že se koupe. Nedokázali se k ní přes proud dostat a navíc další student, který svítil na hladinu řeky, volal, že o kus dál plave malé dítě,“ uvedl Matzner. Při záchranné akci ve vodě pak pomáhali vytáhnout ženu a dítě na břeh. 

Policité nyní vyšetřují, co přesně události předcházelo. „Teď je však důležité, že žena i dítě jsou naživu a v péči lékařů. Jihočeský policejní ředitel brigádní generál Luděk Procházka příští týden ocení příkladný přístup studentů i policistů při záchraně dvou lidských životů,“ dodal mluvčí. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky policie, jižní čechy, Blanice, Vodňany, záchrana, matka, dítě, Jan Srb, Luděk Procházka, okres Strakonice, nemocnice, kočárek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženy a dítěte v řece si všimli studenti. Poté pomáhali policistům s jejich záchranou  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.