Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči od rána odklízejí popadané stromy. V Dačicích vítr odnesl plechovou garáž

, aktualizováno 30. ledna 2022, 14:30

Jihočeští hasiči mají od nedělního rána plné ruce práce s odklízením následků silného větru, před kterým varovali meteorologové. Nejvíce zásahů mají na Jindřichohradecku. Většina zásahů jsou popadané stromy, v Hrdějovicích vítr povalil ohrazení staveniště, v Dačicích hasiči zajišťovali plechovou garáž, kterou vítr utrhnul ze základů a odnesl na silnici. Výstraha meteorologů platí po celou neděli.

Jihočeští hasiči začali odklízet následky silného větru v neděli brzy ráno. „Počet výjezů, u kterých v průběhu dnešního dne zasahovaly jednotky jihočeských profesionálních a dobrovolných hasičů, již překonal osmou desítku. Jednoznačně nejvíce práce mají hasiči na Jindřichohradecku, kde evidujeme již 30 výjezdů. Ve statistice "větrných" zásahů je v tuto chvíli na druhém místě Českobudějovicko, kde počítáme již 20 vícečetných událostí,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Většina zásahů se týká odklízení popadaných stromů především na silnice.

V Dačicích museli hasiči zajistit plechovou garáž, kterou vítr utrhl ze základů a odnesl na silnici. V Hrdějovicích vítr povalil ohrazení staveniště, v Horní Pěně pomáhali hasiči s utrženým telefonním vedením, v Táboře a Soběslavy zajišťovali uvolněné části střech a v Českých Budějovicích u parku Stromovka uvolněnou reklamu.

Během rána došlo také ke dvěma nehodám, a to v Hluboké nad Vltavou a Řípci, kde do spadlých stromů narazila osobní auta. Obě nehody byly ale podle mluvčí hasičů bez zranění.

Problémy evidují také energetici, podle kterých byl ráno nejzasaženějším krajem pomezí jižních Čech a Vysočiny. Během dopoledne se ale podařilo velkou část poruch vyřešit. „Na jihu Čech se situace zlepšila. Poruchy jsou v okolí Vodňan, Milevska a na Jindřichohradecku a omezeno je zhruba 600 domácností.,“ uvedl kolem po páté hodině odpoledne mluvčí EG.D Roman Šperňák.

Výstraha meteorologů před silným větrem platí až do nedělní jedenácté hodiny večer. Pro Vimperk, Prachatice a Český Krumlov platí vysoký stupeň nebezpečí, pro zbytek kraje nízký stupeň nebezpečí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky vítr, výstraha, meteorologové, hasiči, zásahy, strom, garáž, Dačice, silnice, okres Jindřichův Hradec, Hrdějovice, EG.D, okres České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči od rána odklízejí popadané stromy. V Dačicích vítr odnesl plechovou garáž  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.