Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nehod na koloběžkách přibývá. Policie kontrolovala dodržování pravidel

Na kola, ale zejména elektrokoloběžky, se dnes ráno zaměřili českobudějovičtí policisté v centru města. Kontrolovali, jestli lidé dodržují všechna pravidla bezpečnosti a zda před jízdou nepili alkohol. S rozšířením elektrokoloběžek ve městě totiž přibývá nehod, které policie řeší. Jedna měla bohužel i tragický konec.

Na Lannově třídě a v Dukelské ulici. Právě tady dnes ráno policisté kontrolovali cyklisty a řidiče koloběžek, zejména pak elektrokoloběžek, které se začaly znovu objevovat v ulicích města. Kontrolu zaměřila policie na dodržování bezpečné jízdy, a také na přítomnost alkoholu. „Zaměřili i na to, jestli na koloběžkách, které jsou určené především pro dospělé osoby, nejezdí i děti,“ komentoval akci policejní mluvčí Milan Bajcura.

A jaká pravidla musí lidé na elektrokoloběžkách dodržovat? Stejná jako cyklisté na kolech. „Z dopravního hlediska se jedná o kolo, mladší 18 let musí mít helmu, lidé by měli mít také různé reflexní prvky, koloběžka musí být osvětlena jak vpředu, tak vzadu,“ popsal některé z pravidel mluvčí. Pro elektrokoloběžky také platí omezení rychlosti. Podle předpisů by měla mít maximální rychlost 25 kilometrů za hodinu, na základě některých domluv měst je rychlost snížena na 15 kilometrů za hodinu. „Zároveň, pokud má koloběžka výkon motoru větší než 1 kiloWatt, osoby by měly mít řidičské oprávnění na malý motocykl a měly by mít helmu,“ dodal Bajcura.

Podle krajského koordinátora Besipu Václava Kováře by měly být podobné kontroly prováděny častěji. „Vnímám, že mnoho lidí, a zvláště dětí, bere elektrokoloběžku jako hračku. To už tak ale dávno není. Technickým vývojem se dostáváme do doby, kdy jsou na úrovni motorových vozidel. Lidé, kteří na elektokoloběžku stoupnou, jsou prostě řidiči. Bohužel se někteří tak nechovají a kvůli tomu se stávají nehody, které jsou podle mě mnohdy zbytečné," řekl.

Nehod na koloběžkách přibývá

Přesnou bilanci nehod na elektrokoloběžkách policie nemá. Ne vždy totiž lidé nehodu hlásí a policie se tak dostane až k těm vážnějším nehodám. Těch od začátku roku přibylo. Bohužel nechyběla ani nehoda tragická. „Na začátku března jsme řešili tragickou nehodu, kdy sedmašedesátiletý muž pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy na koloběžce, na chodníku vjel do nerovnosti a spadl. Utrpěl těžká zranění, se kterými byl převezen do nemocnice. Tady po několika dnech bohužel zemřel,“ popsal události policejní mluvčí Milan Bajcura. K další vážné nehodě došlo na začátku tohoto týdne na sídlišti Máj, kde na koloběžce havarovala žena. I ta musela být převezena do nemocnice a podle vyjádření dopravních policistů je stále v péči lékařů.

Do Budějc zamířily další sdílené elektrokoloběžky. Bolt jich do ulic umístil přes dvě stě

Dalších 250 sdílených elektrokoloběžek je od dnešního dne k dispozici v ulicích Českých Budějovic. K oranžovým koloběžkám společnosti Lime, která funguje ve městě od minulého roku, se tak přidají další typicky zelené stroje. Podle společnosti...

Výjimkou nejsou ani nehody pod vlivem alkoholu. „Ke dvěma došlo na konci ledna a na začátku února. Při jedné narazil muž do vozu městské hromadné dopravy. Při dechové zkoušce nadýchal téměř dvě promile alkoholu. V dalším případě jel muž po chodníku a narazil do zděného domu. Během vyšetření v nemocnici byla i tady zjištěna přítomnost alkoholu,“ uvedl Bajcura.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky krimi, cyklisté, koloběžky, elektrokoloběžky, policie, havárie, alkohol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nehod na koloběžkách přibývá. Policie kontrolovala dodržování pravidel  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.