Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krumlov zasáhla v noci blesková povodeň, vylila se řeka Polečnice

, aktualizováno 30. června 2022, 9:30

Český Krumlov zasáhla v noci blesková povodeň. Řeka Polečnice se vylila z koryta a zaplavila budovy kolem Chvalšinské ulice, které byla celou noc neprůjezdná. Polečnice byla na třetím povodňovém stupni, nyní už hladina klesá. Třetí stupeň platí na řece Blanice v Bavorově, druhý na Zlatém potoku v Hracholuskách.

Při noční bleskové povodni v Českém Krumlově se vylila Polečnice do objektů kolem Chvalšinské ulice. „Aktuálně je řeka na třetím povodňovém stupni a hladina klesá. Stále je zavřená Chvalšinská silnice, její otevření se očekává v nejbližší době. Řeka Vltava je v normálním stavu," uvedla radnice na facebooku kolem 6:00 ráno. Od sedmi hodin už byla podle informací radnice ulice znovu průjezdná a Polečnice klesla na druhý povodňový stupeň.

Během noci musela v Krumlově zasednout povodňová komise, která přijímala potřebná opatření. Šlo zejména o komunikaci s majiteli dotčených nemovitostí, a také umisťování pytlů s pískem. 

Hladiny řek začaly stoupat ve středu večer, kdy v jižních Čechách na třetí povodňový stupeň vystoupaly i dva potoky, Křemžský a Zlatý. Třetí povodnový stupeň ale aktuálně platí jen na Blanici v Bavorově. Obec Ktiš na Prachaticku voda odřízla od okolí, před 23:00 se ale situace zlepšila.

Téměř 200 výjezdů měli ke středeční 23. hodině jihočeští hasiči. Od půlnoci do šesté hodiny ranní přibylo dalších téměř 30 událostí. Po celém kraji jsou popadné stromy, na řadě míst museli hasiči odčerpávat vodu z domů. Omezení dodávek elektrické...

Problémy jsou i na některých tratích, na něž popadaly stromy. Jde o trati 199 mezi Českými Budějovicemi a Novou Vsí u Budějovic, trať 201 na Písecku mezi obcemi Vlastec a Červená nad Vltavou nebo trať z Českých Budějovic do rakouského Lince u Rybníka na Českokrumlovsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Město Český Krumlov

Štítky ČR, počasí, hasiči, správa, záplavy, železnice, bouře, Jihočeský kraj, Český Krumlov, Polečnice, povodeň, Bavorov, Blanice, Hracholusky, Zlatý potok (přítok Losenice), České Budějovice, Facebook, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov zasáhla v noci blesková povodeň, vylila se řeka Polečnice  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.