Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Další trik podvodníků. Žena přišla o dvě stě tisíc korun

Jihočeští policisté se zabývají dalším trikem podvodníků. Obrátila se na ně žena, které přišla sms zpráva s oznámením o přeplatku na daních. Žena klikla na odkaz a poté, co se přihlásila do internetového bankovnictví, přišla o dvě stě tisíc korun.

Případ vyšetřují soběslavští policisté. Na ně se obrátila sedmatřicetiletá žena, které přišla sms zpráva o přeplatku na daních. „Po kliknutí na odkaz se zobrazila webová stránka České pošty, kde byla uvedena částka, která jí bude vrácena na daních, s možností výběru banky, kam jí budou peníze zaslány,“ popsala policejní mluvčí Lenka Pokorná.

Poté, co žena vybrala banku, na kterou chce peníze odeslat, otevřely se jí stránky internetového bankovnictví, kde měla vyplnit přihlašovací údaje ke svému účtu. Chvíli na to odešlo ženě z účtu přes 200 tisíc korun. „Případ si převzali kriminalisté a intenzivně na něm pracují,“ dodala Pokarná.

Nový trik podvodníků

Podle policie se jedná o nový trik podvodníků, který nazývají Smishing. „Citlivé údaje jako rodná čísla nebo přístupová hesla k bankovním službám lákají prostřednictvím SMS,“ vysvětlila mluvčí. Telefonní čísla, ze kterých sms zprávy chodí, mohou připomínat nebo napodobovat čísla bank, úřadů nebo doručovacích společností. Podezřelé jsou podle policie zprávy, které informují o výhrách v soutěžích, do kterých se příjemci většinou vůbec nepřihlásili, zprávy navíc mohou být s chybami.

„Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu. Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS,“ popsala Pokorná s tím, že pravost zpráv mohou lidé vždy ověřit u odesílatele. „K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící,“ upozornila.

V případě, že popisovaným způsobem přijdou lidé o peníze, vše by měli obratem řešit s bankou. V některých případech totiž podle Pokorné lze získat peníze ještě zpět. Zároveň by měli poškození vše oznámit také na policii. „Oznámení o podezřelém jednání můžete učinit prostřednictvím linky 158 nebo na jakékoliv policejní služebně. Rychlá reakce je v těchto případech na místě,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky krimi, policie, podvod, peníze, banka, daň, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další trik podvodníků. Žena přišla o dvě stě tisíc korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.