Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Česku ročně v průměru utone kolem dvou set lidí. Jde o vysoké číslo, varuje policie

V Česku ročně utone v průměru kolem dvou set lidí, což je v porovnání s dalšími okolními státy vysoké číslo. Policisté ve spolupráci se Státní plavební správou proto u Orlické přehrady představili preventivní akci se zaměřením na bezpečnost u vody.

„Je třeba si uvědomit, že nemáme moře, a přesto se u nás utopí více lidí než v řadě přímořských států," řekla mluvčí písecké policie Kamila Čuřínová Ingrišová.
Víkendová preventivní akce s názvem Bezpečně u vody se proto lišila od minulých let. Při nich se policisté zaměřili především na kontrolu vůdců plavidel. „Ale nyní jsme si řekli, že potřebujeme osvětu především pro rodiče a děti, abychom předešli řadě zbytečných tragických případů u vody," řekla.

Jihočeští potápěči dnes našli v centru Českého Krumlova tělo muže, který se pohřešoval od úterý 5. července. Tehdy se tam převrátil raft s pěti lidmi, čtyři z nich se dostali na břeh. Událost se stala na jezu Mrázkův mlýn.

Dodala, že utonulí v přírodních koupalištích tvoří jen část obětí. Velkou skupinu tragických událostí evidují policisté u bazénů, a to především u těch zahradních. „Je třeba říci, že v tomto směru jsme zřejmě světová velmoc. Nikde jinde snad není tolik bazénů u domů jako v České republice. Bohužel z toho pramení i řada neštěstí," řekla. Připomněla případ, kdy rodina pořádala akci s větším počtem hostů. Rodiče se spoléhali jeden na druhého, že hlídají své dítě, o kterém však ztratili přehled a ono se mezi tím utopilo v bazénu. „Do dneška mě z té tragické události mrazí," řekla mluvčí.

Na raftu sedí pět lidí včetně tří dětí a nikdo nemá vestu, kroutí hlavou šéf vodních záchranářů

V Českém Krumlově včera skončilo pátrání po muži, který se pohřešuje od úterý, kdy se tam na jezu převrhl raft. U jeho hledání byl také Milan Bukáček, velitel českokrumlovských vodních záchranářů. Pro Budějckou Drbnu popsal nejčastější chyby...

Další početnou skupinu tvoří lidé utonulí v řece. „Většinou přecení své schopnosti a správně neodhadnou situaci," řekla. Minulý týden například policejní potápěči vytáhli v Českém Krumlově z Vltavy tělo utonulého muže. Do řeky se převrhl s raftem na jednom z jezů ve městě, i když po vlně dešťů byl průtok výrazně vyšší než obvykle. „Bohužel se často jedná o naprosto zbytečné oběti. Chceme apelovat na lidi, aby byli u vody a bazénů maximálně obezřetní, chovali se zodpovědně a předešli tím tragickým událostem," řekla policejní mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, voda, lodní, Jihočeský kraj, preventivní akce, Česko, bazén, Vodní nádrž Orlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku ročně v průměru utone kolem dvou set lidí. Jde o vysoké číslo, varuje policie  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.