Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na židovském hřbitově někdo poničil osm náhrobních kamenů

Policisté z Dačic na Jindřichohradecku prošetřují poškození židovského hřbitova, který se nachází ve vesnici Markvarec. V době od loňského září do letošního července tam někdo poničil celkem osm náhrobních kamenů. Škoda je více než 100 tisíc.

Vesnice Markvarec je součástí Českého Rudolce. Židovský hřbitov se nachází v lese nedaleko vesnice. Místo je kulturní památkou. Ve vesnici se zhruba stovkou obyvatel je mimochodem také židovská čtvrť a ruiny synagogy z roku 1786.

„Policisté z Dačic pátrají po dosud neznámém pachateli přečinu poškození cizí věci, který v blíže nezjištěné době od 15. září 2021 do 6. července 2022 vnikl bez použití násilí na volně přístupný židovský hřbitov. Zde poškodil celkem osm náhrobních kamenů,“ popsala policejní mluvčí Hana Bílková Millerová, která o případu informovala. 

Poškozený náhrobní kámen. Foto: Policie ČR

Vandal na místě povalil horní část náhrobních kamenů, které odtrhnul od kamenného podstavce. Způsobil tak škodu nejméně 120 tisíc korun. 

„Pokud jste viděli pachatele při činu nebo znáte jeho totožnost, sdělte své poznatky dačickým policistům cestou tísňové linky policie 158. Děkujeme,“ dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, hřbitov, vandal, hroby, židovský hřbitov, Dačice, okres Jindřichův Hradec, Policie České republiky, Český Rudolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Lidská hloupost nezná mezí.

Pátek, 12. srpna 2022, 08:21Odpovědět

Na židovském hřbitově někdo poničil osm náhrobních kamenů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.