Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie na mítinku ANO v Krumlově nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku, potvrdil prezident policie

Policejní prezident Martin Vondrášek v pátek zveřejnil závěry vyšetřování incidentu na předvolebním mítinku Andreje Babiše (ANO) v Českém Krumlově. Případ, kdy dva policisté v civilu zadrželi ženu, která jednomu z nich údajně dala facku, prověřoval Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia. Použití donucovacích prostředků bylo podle policejního prezidenta oprávněné. Policie ale na mítinku ANO nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty řízení.

Zasahující policisté podle Vondráška také pochybili, když při snaze oddělit znesvářené strany při hrozícím fyzickém střetu na mítinku neprokázali příslušnost k policii. Vondrášek dnes seznámil se závěry ředitele jihočeské policie Luďka Procházku a vyzval ho, aby vyvodil kromě jiného osobní odpovědnost policistů i velitelů, kteří v něčem v Českém Krumlově situaci nezvládli. Informace o navržených opatřeních očekává do dvou týdnů.

Na mítink v Krumlově byly vyčleněny dvě hlídky kriminální a dvě hlídky uniformované policie. Policie v tomto ohledu podle Vondráška nezvládla koordinaci hlídek a taktiku postupu. "Velitelé, kteří zodpovídali za bezpečnostní opatření, porušili nejenom taktiku, ale některé naše interní akty řízení, které mluví o zajišťování vnitřní bezpečnosti," řekl policejní prezident.

Cesta bývalého premiéra po Jihočeském kraji se neobešla bez komplikací. Nejprve tři policisté bez uniformy zaklekli autistického chlapce na akci v Borovanech. „Viděl jsem video, z něhož je naprosto patrné, že muž utíká z místa s reproduktorem, policisté tak v tu chvíli přihlížela jasnému přestupku. Hlídka, která zakročovala, se opakovaně prokazovala a vyzvala muže, aby setrval na místě. Až poté, co neuposlechl tyto výzvy, zakročila,“ uvedl už dříve Vondrášek a dodal, že kvůli medializaci fotografie týdeníku Respekt, na které na mladíkovi klečí tři policisté a jeden z nich má dokonce koleno na mladíkově krku, nevypadá zákrok jako přiměřený. Aby v tomto ohledu vyloučil veškeré pochybnosti, nechal případ prošetřit generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS). Ta se věcí už začala intenzivně zabývat. Závěry vyšetřování však ještě známé nejsou. 

Jeden ze zasahujících policistů v civilu byl fotografem také zachycen s čepicí s Babišovými politickými hesly. Podle Vondráška to je velké pochybení jedince a musí z toho být vyvozeny důsledky. „Policii je z principu jedno, kdo je svolavatelem akce, musí vždy vystupovat naprosto nestranně. Máme zde etický kodex, který musíme dodržovat. V okamžiku, kdy si příslušník policie ve službě vezme na hlavu kšiltovku, která evokuje příslušnost k nějakém politickému subjektu, tak dělá něco, co by v žádném případě dělat neměl. Nechci předjímat šetření, ale předpokládám, že minimálně tato záležitost bude součástí kázeňského řízení,“ zdůraznil před týdnem.

V minulém týdnu muselo kvůli nahlášenému atentátu předčasně skončit také setkání bývalého premiéra Andreje Babiše s občany v Třeboni. Policie se informací o atentátu zabývala, nakonec ale uvedla, že se nezakládala na pravdě. Redakci Budějcké Drbny se ozval člověk, který měl údajný atentát na Babiše policii ohlásit. Podle svých slov se stal obětí předem připravené provokace

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Andrej Babiš, Český Krumlov, policie, Jihočeský kraj, ANO 2011, Martin Vondrášek, policejní prezident, Policejní prezidium České republiky, atentát, Luděk Procházka, GIBS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na mítinku ANO v Krumlově nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku, potvrdil prezident policie  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.