Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zákrok proti školákovi v Borovanech byl podle GIBS oprávněný

Zákrok policie a použití donucovacích prostředků proti školákovi v Borovanech byly podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v dané situaci oprávněné, přiměřené a v souladu s právními předpisy. Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová to dnes uvedla v tiskové zprávě. Neuniformovaní policisté v létě na politickém mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše zaklekli školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor. Zákrok vyvolal kritiku veřejnosti.

Policisté podle mluvčí inspekce Ivany Nguyenové reagovali na nezákonné chování mladého muže, který odnášel zvukovou aparaturu, a proto se ho rozhodli legitimovat. Opakovaně se podle ní prokázali služebním průkazem. „Tento (mladý muž) výzvy neuposlechl a ve snaze odejít z místa pryč navíc užil aktivního pohybu proti jednomu z nich. Následně policisté za použití hmatů a chvatů svedli mladého muže na zem," popsala mluvčí.

Mladík se podle inspekce jevil jako "osoba zjevně starší 15 let" a nevykazoval žádné známky autismu. „Až po ukončení služebního zákroku bylo matkou sděleno policistům, že se jedná o 15letého chlapce, který trpí poruchou autistického spektra," uvedla Nguyenová. Dodala, že užitím donucovacích prostředků nebylo mladíkovi způsobeno žádné zranění.

„S ohledem na uvedené dospěl policejní orgán GIBS k závěru, že provedený služební zákrok a s ním spojené použití donucovacích prostředků ze strany policistů bylo v dané situaci oprávněné, přiměřené a v souladu s obecně závaznými právními předpisy a interními akty řízení Policie České republiky," uzavřela mluvčí.

Veřejnost kritizovala i zásah rovněž neuniformovaných policistů proti ženě v Českém Krumlově, kterou odvezli v neoznačeném autě na služebnu. Zákrok řešil úřad vnitřní kontroly policejního prezidia, podle policejního prezidenta Martina Vondráška dospěl k závěru, že použití donucovacích prostředků proti ženě a její omezení na svobodě bylo oprávněné.

Policie ale podle něj na shromáždění v Českém Krumlově nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty řízení. Policisté na mítinku také chybovali, když při snaze oddělit znesvářené strany při hrozícím fyzickém střetu na mítinku neprokázali příslušnost k policii. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů následně dostali školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce

Štítky GIBS, policie, zákrok, Andrej Babiš, Borovany, jihočeský kraj, donucovací prostředek, ANO 2011, Český Krumlov, Martin Vondrášek, Policie České republiky, Policejní prezidium České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákrok proti školákovi v Borovanech byl podle GIBS oprávněný  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.