Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chtěl prodat přilbu a přišel o statisíce. Stal se obětí internetového podvodu

Jihočeští kriminalisté vyšetřují další dva případy internetových podvodů, kterých navzdory četným varováním policistů neustále přibývá. V jednom z nich dokonce podvodník obral muže prodávajícího svou přilbu o téměř tři sta tisíc korun.

Hned dvěma novými případy internetového podvodu se zabývají jihočeští kriminalisté. Na konci tohoto týdne se jim přihlásil muž středního věku z Táborska s tím, že jej falešný zájemce obral o téměř tři sta tisíc korun při internetovém prodeji použité přilby na kolo.

„Poškozený chtěl na jednom z inzertních internetových portálů prodat přilbu v hodnotě pěti set korun. Domnělý kupec jej kontaktoval přes mobilní aplikaci WhatsApp a při komunikaci mu zaslal zprávu s hypertextovým odkazem,“ uvedla policejní mluvčí Lenka PokornáOdkaz prodávajícího zavedl na falešné stránky jedné z kurýrních služeb, kde nic netušící muž vyplnil požadované údaje ke své platební kartě. Záhy poté ale zjistil, že mu falešný zájemce z konta vybral skoro tři sta tisíc korun.

K podobnému incidentu došlo i v Českém Krumlově, nicméně škoda, kterou falešný zájemce o inzerát na portálu bazoš.cz způsobil, byla v tomto případě výrazně nižší. Pod záminkou koupě dřevěného roštu na postel navázal podvodník opět přes aplikaci WhatsApp kontakt s prodávajícím a v konverzaci mu zaslal odkaz na stránku jednoho z dopravců. „Na této stránce poškozený jako ve všech podobných případech vyplnil údaje o své platební kartě včetně bezpečnostního kódu. S těmito informacemi už pak podvodníkovi nic nebránilo v tom, aby poškozeného obral o více než 24 tisíc korun,“ informoval policejní mluvčí Miroslav Šupík s tím, že českokrumlovští policisté nyní po pachateli usilovně pátrají. V případě dopadení a prokázání viny dotyčnému hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Policisté na podobné internetové podvody veřejnost dlouhodobě upozorňují a varují před nebezpečnými transakcemi, zejména při internetových prodejích. Všechny případy mají společné to, že pachatel z poškozeného různými způsoby, nejčastěji právě přes podvodnou stránku dopravce, vylákají údaje k platební kartě, ze které mu následně vybere veškeré finanční prostředky. Pachatelé také v některých případech mohou napodobit číslo banky nebo dokonce policie.

„Je potřeba si uvědomit, že když něco prodáváte, kupující nepotřebuje znát číslo vaší platební karty a už vůbec ne její platnost či bezpečnostní kód. Odkaz na stránky dopravce je tedy vždy falešný a jeho cílem je získat od vás potřebné informace, které následně poslouží k vykradení účtu,“ upozornil Šupík.

Policisté na svém webu nabízejí několik rad a tipů, jak podobným internetovým podvodníkům snadno nenaletět. Některé z nich najdete dole pod článkem. Zároveň si na stránkách kybertest.cz můžete otestovat své znalosti v oblasti kyberbezpečnosti.

Základní rady, jak nenaletět internetovému podvnodníkovi:

  • Poznejte svého nepřítele. Seznamujte se s aktuálními hrozbami a trendy v online podvodech.
  • Nikdy se nenechte od pachatele do ničeho tlačit a vše si pečlivě promyslete.
  • Jakmile je zpráva, e-mail, SMS, nebo telefonát neočekávaný, tak je podezřelý.
  • Vždy se zamyslete nad tím, kam vypisujete citlivé údaje, nebo přeposíláte peníze.
  • Když si nejste absolutně jisti, tak vždy raději vše ověřte jinou cestou.
  • Pamatujte si, že pachatel dokáže napodobit jakékoliv tel. číslo, či e-mailovou adresu.
  • Nikdy neumožňujte vzdálený přístup do svého zařízení nikomu, komu zcela nedůvěřujete.
  • Kupující na inzertních portálech nikdy nepotřebuje citlivé údaje z vaší platební karty.
  • Nesdělujte své osobní údaje.
  • Nezasílejte ofocené osobní doklady.
  • Nesdělujte tištěné informace z platební karty.
  • Nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k vašemu počítači.
  • Nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy.
  • Cizí osobě nikdy neautorizujte platbu.
  • V počítači mějte nainstalovaný stále aktualizovaný antivirový program.
  • V internetovém bankovnictví mějte nastaveny co nejnižší limity a zvyšujte je jen na aktuální potřebu zaplacení konkrétní platby.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krimi, podvod, podvodník, internet, falešný, zájemce, prodej, inzerát, policie, platební karta, WhatsApp, okres Tábor, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěl prodat přilbu a přišel o statisíce. Muž se stal obětí jednoho z internetových podvodů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.