Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Český Krumlov vybral z pokut za rychlost aut třikrát víc, než odhadoval

Český Krumlov vybral letos od ledna do konce října na pokutách za nepřiměřenou rychlost aut 9,3 milionu korun. Původní odhad byl 3,5 milionu korun. Vyplývá to ze zprávy o hospodaření města k 31. říjnu, kterou vzali na vědomí zastupitelé. Rychlost měří nové radary od loňského listopadu na dvou úsecích ve Chvalšinské a Objíždkové ulici. Mohla by k nim přibýt i Budějovická ulice. Bude se ale předělávat, tak je umístění radarů nejisté.

„Rozšíření radarů vnímám hlavně z pohledu bezpečnosti. Jestli bude přínosem pro městskou pokladnu, není až tak podstatné. Budějovická ulice se bude dost přestavovat, tak to (radar) možná nebude dávat takový smysl jako dnes. Asi se dalo čekat, že když jsou radary nové, vybere se dost i od místních občanů, než se naučí jezdit trochu ukázněněji, než byli zvyklí.Teď postupně výběr klesá a myslím si, že standard nebude takový, jaký byl výběr na začátku," řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Radary jsou na dvou vytížených tazích města. Většina pokutovaných aut měla českou poznávací značku. Přes město jezdí v zimě i létě řada lidí na Lipno, na Šumavu a také vodáci, kteří sjíždějí Vltavu. Podle starších informací projede krumlovskou křižovatkou u Porákova mostu v létě až 24 tisíc aut denně.

Český Krumlov, kde žije 13 tisíc lidí, má letos rozpočet s příjmy 494,5 milionu a výdaje 585,5 milionu korun. Schodek 91 milionů kryje z peněz, jež ušetřilo loni, a z úvěrů. Ke konci října měl letos příjmy 455,7 milionu. Z poplatku z pobytu se povedlo od ledna do října vybrat 9,1 milionu, loni to bylo za stejné období 4,1 milionu. Město odhadlo letošní příjem z tohoto poplatku na deset milionů korun. Roli může hrát i větší turistický ruch než loni, kdy ho významně ovlivnila koronakrize.

Příjmy jsou ke konci října meziročně vyšší o 92,8 milionu. „Za tímto výrazným nárůstem stojí hlavně zvýšené sdílené daně, o téměř 30 milionů víc," uvádí zpráva o hospodaření. Krumlov také letos vybral díky své nové vyhlášce 4,5 milionu korun z poplatků ze vstupného. Většinu z toho získal od Jihočeského divadla za program před otáčivým hledištěm, vyplývá z informací divadla. Ke konci října měl Krumlov výdaje 383,6 milionu, což jsou dvě třetiny očekávaných výdajů.

„Rozpočet je plněný bez nějakých výrazných negativních překvapení. Velmi dobře se ukazují na příjmové stránce čísla u sdílených daní, příjmy z radarů a úroků, lépe než loni si vedou také některé místní poplatky. Pokud bude pokračovat pozitivní vývoj zejména u daňových příjmů až do konce roku, lze si ze zlepšeného výběru tohoto roku vytvořit finanční polštář na případný nepříznivý vývoj v příštím roce, třeba u nákladů na energie. Rizikem na výdajové stránce zůstává hlavně vysoká inflace," uvádí zpráva o hospodaření.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto / Liberecký kraj

Štítky ČR, správa, automobilová, radar, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov vybral z pokut za rychlost aut třikrát víc, než odhadoval  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.