Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Českobudějovický soud pokračoval v jednání případu pašování drog do Austrálie

V nepřítomnosti obžalovaných pokračovalo dnes u českobudějovického soudu jednání v případu pašování drog do Austrálie. Na převážení kokainu a heroinu se podle obžaloby podílelo šest desítek kurýrů, kterým hrozí až osmnáctileté vězení. Obžalovaní do Austrálie podle policie dopravili nejméně 780 kilogramů drogy v ceně 2,1 miliardy korun. Českobudějovický soud se případem zabývá od jara a pokračovat bude i příští rok.

Soud rozdělil kauzu do několika skupin. Dnes se zabýval 11 obžalovanými, někteří se omluvili, jiní souhlasili s tím, že jednání bude v jejich nepřítomnosti. Několik obžalovaných už v minulosti přistoupilo na dohodu o vině.

„Kamarád mi říkal, že zná dvojici, která zdarma absolvovala výlet do Las Vegas a pak do Sydney. Nevěděl přesně, o co se jedná. Řekl, že se prý mění v Las Vegas kufry, které se pak nechávají v Sydney. Celý výlet je placený a navíc je za něj odměna 180 tisíc korun," řekl jeden z obžalovaných při výslechu, jehož záznam dnes zazněl před soudem.

Dodal, že netušil, co bude v kufrech přepravovat. Údajně se domníval, že jde o nějaké destičky s čipy. Lákala ho představa výdělku spojená s cestou do ciziny. „Já jsem nikdy letadlem neletěl. Kamarád mi říkal, že to je zaplacený krásný výlet a ještě se z toho dají ušetřit peníze," řekl muž z Kostelce u Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku, jak se nechal zlákat k přepravě drog do zahraničí.

Skupina, kterou policisté odhalili v roce 2018, přepravovala drogy do Austrálie a na Nový Zéland. Kurýři převáželi heroin a kokain výhradně v párech a maximálně dvakrát, s delší časovou prodlevou. Skupina při tom využívala oficiální cestovní kancelář, kde si nechala naplánovat individuální dovolenou s odletem vždy z Prahy přes USA, nejčastěji do Los Angeles nebo přes Thajsko do Austrálie.

„Najatý pár kurýrů dostal na cestu vždy celkem čtyři kufry a mobilní telefon s předplacenou kartou. V místě pobytu byl pár kontaktován prostředníkem, který provedl výměnu kufrů. Ověření probíhalo přes přidělený telefon, cestou organizátora v ČR a zaslané číslo jednodolarové bankovky," popsala už dříve mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Drogy kurýři ukryli v zavazadle tak, aby se nedal odhalit detekčním rentgenem ani cvičeným psem na vyhledávání drog. V každém kufru bylo ukryto pět kilogramů drogy, během jedné cesty tedy dvojice převezla celkem 20 kilogramů.

Policie už dříve uvedla, že kurýři působili na čtyřech kontinentech. V čele skupiny stáli tři hlavní organizátoři, kteří si najímali kurýry na území České republiky, a to nejčastěji mezi lidmi s nižšími příjmy či s dluhy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky austrálie, soud, drogy, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovický soud pokračoval v jednání případu pašování drog do Austrálie  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.