Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žena z jihu Čech chtěla prodat košili za 50 korun, podvodník jí ale okradl o 33 tisíc

Důvěřivost se vymstila ženě z jihu Čech, která prodávala na internetovém bazaru Vinted. Podvodník jí během několika minut obral o 33 tisíc korun. Policie upozorňuje, že nejde o první takový případ a nabádá k opatrnosti při obchodování na různých internetových bazarech.

Na policisty se před nedávnem obrátila žena, která prodávala na portálu Vinted dámskou košili za 50 korun. Na její inzerát zareagoval údajný zájemce, kterému poskytla své telefonní číslo. „Následně jí byl na toto číslo pachatelem zaslán odkaz, který se tvářil jako odkaz na internetové bankovnictví. Prodejkyně pak udělala zásadní chybu, vyplnila do něj přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví. Místo, aby dostala na účet peníze z prodeje, dala tak pachateli přístup do svého účtu, který okamžitě provedl několik transakcí a z jejího účtu,“ shrnula mluvčí policie Štěpánka Schwarzová.

Podvodník z účtu důvěřivé ženy odeslal více než 33 tisíc korun. „Policisté nyní po pachateli trestného činu podvodu intenzivně pátrají, v případě jeho odhalení a prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ dodala Schwarzová.

Podle policie jsou podobné případy jako „přes kopírák“. Kdo prodává zboží na internetu, měl by být opatrný a v okamžiku, kdy kupující projeví o zboží zájem a pošle odkaz na platební bránu, kam chce poslat peníze, měl by zpozornit. Tyto odkazy zpravidla vedou na falešené internetové stránky bank a pouze se tváří jako oficiální platební brána. „Nikdy do nich žádné údaje o vaší platební kartě nebo vašem internetovém bankovnictví nevyplňujte. Je to podvod,“ uzavřela mluvčí policie.

Základy bezpečného obchodování na internetových bazarech

  • Dbát pravidel příslušného bazarového portálu a komunikovat s prodávajícím pouze na jeho platformě.
  • Pokud to bazarový portál neumožňuje, předat prodávajícímu jediný údaj, který k zaplacení potřebuje, a to je číslo vašeho účtu a banku.
  • Při platbách na platebních bránách si ve stavovém řádku vlevo nahoře kontrolovat na kterých stránkách ve skutečnosti jsem. A stačí malá odlišnost, změna čísla, písmena (např. 3 za 8), předání nepatrného znaku a zcela určitě nejste tam, kde jste chtěli být).
  • Při jakýchkoliv pochybnostech obchod okamžitě přerušte a vše ukončete. Až do doby odeslání údajů se nic neděje a pachatel má smůlu. Po odeslání údajů okamžitě informujte banku, ať platbu zastaví. Rovněž vše oznamte na policii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky policie, bazar, Česko, internetové bankovnictví, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena z jihu Čech chtěla prodat košili za 50 korun, podvodník jí ale okradl o 33 tisíc  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.