Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie dopadla další kopáče vltavínů. Drahé kameny hledali nedaleko dětského tábora

Policisté dopadli během uplynulých dní dva muže, kteří u Nesměně na Českobudějovicku kopali vltavíny. Jeden z nich už měl přitom od České inspekce životního prostředí tuto činnost zakázanou. Dvojice navíc kopala nedaleko místa, kde se pořádá dětský tábor. Mohla tak ohrozit děti, které se v místech pohybují.

V Jihočeském kraji je řada míst, kde se vltavíny ve větší míře vyskytují. Jde například o okolí Besednice na Českokrumlovsku nebo Netolic na Prachaticku. Vltavíny se často nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, ničí i cizí pozemky. Pokud kopají v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů.

Policejní psovodi narazili na kopáče v pátek 3. února u Nesměně na Českobudějovicku. Právě to je jedno z míst, kde se vltavíny vyskytují ve větší míře. Policie tak místa častěji kontroluje. „Dva policisté se svými psy procházeli terén, když zaslechli zvuk kopání. Poté policisté zahlédli mezi stromy světlo, a to ve spodní části kopaniště. Přišli blíž a přímo při činu přistihli pětatřicetiletého muže z Karlovarska, který kopáním aktivně narušoval půdní kryt,“ popsala policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová. Muž si na místo přinesl lopatu a cepín.

Tím ale celá akce neskončila. Jen několik desítek metrů od nich si jeden z policistů všiml dalšího světla, které vycházelo z jámy. V ní pak objevil pětadvacetiletého muže z Českokrumlovska. „Policisté zjistili, že má od České inspekce životního prostředí zákaz jakýmkoliv způsobem zasahovat do půdy v místech s již narušeným půdním krytem, a to na všech lesních pozemcích v příslušném katastrálním území,“ dodala mluvčí s tím, že muž se tak dopustil trestného činu.

Případ vyšetřují policisté z Trhových Svinů. Schwarzová na policejním webu upozornila, že oba muži kopali nedaleko místa, kde se koná dětský tábor. „Situace je proto ještě závažnější, protože se v těchto místech ve zvýšené míře pohybují děti," uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky vltavíny, kopáči vltavínů, krimi, policie, česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie dopadla další kopáče vltavínů. Drahé kameny hledali nedaleko dětského tábora  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.